River Party: Δάφνες και Πικροδάφνες (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Είναι αδύνατο να παραδεχθούμε ότι όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν νομοτελειακά αρχή και τέλος. Και ότι μετά την άνοδο, έρχεται η κάθοδος και μετά την ακμή η παρακμή…

Ειδικά όσα θεωρούμε δικά μας δημιουργήματα. Αυτά είναι πέρα και πάνω από τους νόμους της φύσης!
Η οποία (φύση) όμως, συνήθως παρεμβαίνει απρόκλητη και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες, με την φθορά του χρόνου, σε πράγματα που κάποιοι θεωρούν “αθάνατα”!

Οι εικόνες που αντικρύζει σήμερα ο επισκέπτης στους χώρους του River Party στο Νεστόριο, είναι σαν να βγήκαν από τον “Πόλεμο των άστρων”!
Παντού κυριαρχεί η καταστροφή, από την μανία της φύσης.
Παντού η εγκατάλειψη, από την αδράνεια των ανθρώπων…

Την ίδια ώρα που στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου, οι “συγκλητικοί” του Δήμου, αποφάσιζαν για την τύχη της εκδήλωσης, με λόγια παρηγοριάς κα ευχολόγια, για να πάρουν κουράγιο οι ίδιοι, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, μια ομάδα νέων ανθρώπων, έστηνε ένα μικρό “θαύμα” στο “Δασάκι” της Μεσοποταμίας, ανήμερα της Πρωτομαγιάς!

Πλημμύρισε από κόσμο το δάσος δίπλα στο ποτάμι, με άτομα κάθε ηλικίας, έγραψαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Κάτι καινούργιο θα πρέπει να γεννήθηκε εκεί. Κάτι που ήρθε να αντικαταστήσει το παλιό που φεύγει…

Όπως πριν από 40 χρόνια, μια άλλη ομάδα νέων ανθρώπων, έχτισε από το τίποτα, εκεί στις όχθες του Αλιάκμονα στο Νεστόριο, ένα μουσικό γεγονός, που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο!

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το River Party γνώρισε την απόλυτη ακμή, χάρη στον αυθορμητισμό και στην θέληση των κατοίκων του Δήμου Νεστορίου.
Τα μεγάθη ήταν τεράστια και μη διαχειρίσιμα από το προσωπικό του Δήμου, μέχρι που χάθηκε ο έλεγχος και άρχισαν τα παρατράγουδα…
Πολλά ειπώθηκαν και άλλα τόσα φημολογήθηκαν κατά καιρούς για την διαχείριση της επιχείρησης που δεν είναι του παρόντος.

Μέχρι που όταν έφτασε το πλήρωμα το χρόνου και οι φήμες για παραβατικότητα σε πολλούς τομείς κινδύνευαν να πνίξουν το River Party, η προηγούμενη δημοτική αρχή του Χρήστου Γκοσλιόπολου αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να παραχωρήσει την διοργάνωση του φεστιβάλ σε ιδιωτική εταιρεία.

Και τότε άνοιξε ένας νέος κύκλος δημόσιου διαλόγου, για την ορθότητα της απόφασης, που, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο αυξάνονταν οι αρνητικές κρίσεις γι΄ αυτή.

Οι ιδιώτες επέβαλαν τους δικούς τους (σκληρούς) όρους στην διοργάνωση του φεστιβάλ, μετατρέποντας το River Party σε κλειστό κλαμπ, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται οι ίδιοι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο και τους δημότες.

Το πρόβλημα διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν η δημοτική αρχή του Πασχάλη Γκέτσιου παρέλαβε την “καυτή πατάτα” από τους προηγούμενους, με μία σύμβαση που της “έδενε” κυριολεκτικά τα χέρια!

Και το μόνο που έκανε ήταν απλά να ροκανίσει τον χρόνο.
Σήμερα η σύμβαση έληξε και μαζί της έληξε το προσδόκιμο του θεσμού!
Οποιαδήποτε σκέψη για συνέχησητου River Party, με άλλον (ή τον ίδιο) ανάδοχο απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Κάτι που δεν διαθέτει αυτή την στιγμή ο Δήμος Νεστορίου…