Ο ΤΑΡ ανακάλυψε… αποτύπωμα καφέ αρκούδας στην Κοζάνη αλλά αγνοεί τις 500 που υπάρχουν στην Καστοριά!

Με τρόπο εξοργιστικά αμετροεπή, η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ επιχειρεί να περάσει στον κόσμο στης Δυτικής Μακεδονίας τις “ευαισθησίες” της για το περιβάλλον και την πανίδα της περιοχής, με το ενδιαφέρον που έδειξε αμέσως μετά την ανακάλυψη… αποτυπώματος καφέ αρκούδας στην Κοζάνη!

 

Την ίδια στιγμή που όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ από την Καστοριά, ο πληθυσμός της αρκούδας ανέρχεται στις 500, αλλά οι εταιρεία εστιάζει εκεί που την βολεύει για να περάσει τα μηνύματα που θέλει.

 

Όπως άλλωστε κάνει και με όλα τα προπαγανδιστικά σποτς που εκπέμπει από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τις πραγματικές συνέπειες που θα ΄ρθουν.

 

Δείτε απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου

Ένας αναπάντεχος γείτονας στην Κοζάνη

Η καφέ αρκούδα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τα λίγα μέρη όπου ζει πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη χώρα μας μάλιστα να φιλοξενεί στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης το 50% σχεδόν του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη δυτική και νότια Ευρώπη. Και ο ΤΑΡ συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του είδους με τα εξειδικευμένα προγράμματα που εφαρμόζει, σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία Bonatti/J&P Άβαξ και σχετικές ΜΚΟ.

 

Οι προκατασκευαστικές έρευνες που διεξήγαγε η περιβαλλοντική ομάδα του Έργου επιβεβαίωσαν περιοχές γνωστές ως κρίσιμα ενδιαιτήματα (critical habitats) της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα σε περιφερειακές ενότητες που διατρέχει ο αγωγός: στο Βέρμιο, την Κλεισούρα και τον ποταμό Αλιάκμονα στα σύνορα με την Αλβανία.

 

Ταυτόχρονα, όμως, ή έρευνά μας αποκάλυψε και μία ακόμη –άγνωστη μέχρι τώρα– περιοχή με παρουσία αρκούδας· ένα δάσος στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης. Μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας βρήκαν πατημασιές αρκούδας εντός κι εκτός της Ζώνης Εργασίας του αγωγού στο σημείο, αλλά και σημάδια σε κοντινό δέντρο – μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να οριοθετήσουν την περιοχή τους.

 

Έτσι, εγκατέστησαν κάμερες για να επιβεβαιώσουν την παρουσία αυτού του πολύ ξεχωριστού γείτονα και να

μελετήσουν τη συμπεριφορά του:

 

Η ανακάλυψη οδήγησε τον ΤΑΡ και την εργολήπτρια εταιρεία του στην απόφαση να περιορίσουν το πλάτος της Ζώνης Εργασίας στο συγκεκριμένο γειτονικό οικότοπο, να επανα-προγραμματίσουν κάποιες δραστηριότητες ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη χειμερινή περίοδο, και να εφαρμόσουν άλλες μεθόδους μετριασμού – για να μην ενοχληθούν τα ζώα.