Το χρονικό της υπογραφής της συμφωνίας με τα Σκόπια στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας

Με την παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

 

Οι δύο Πρωθυπουργοί έφθασαν στον χώρο της τελετής με ταχύπλοο σκάφος που διέσχισε την Μεγάλη Πρέσπα. Ενώ από νωρίς τα μέλη της αποστολής έφθασαν στο Αεροδρόμιο της Καστοριάς με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και εν συνεχεία μετέβησαν στο χώρο της εκδήλωσης με ελικόπτερα Σινούκ.

Στην τελετή ήταν παρόντες επίσης ο μόνιμος διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.  Φεντερίκα  Μονγκερίνι.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τις 6 το πρωί σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου από Καστοριά προς τις Πρέσπες με συνεχείς ελέγχους των αυτοκινήτων από την Αστυνομία.

 

Η εκδήλωση έγινε στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας στους Ψαράδες κάτω από ειδικό σκέπαστρο όπου μετά την υπογραφή του πρωτοκόλου της συμφωνίας οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν χαιρετισμούς στην γλώσσα των χωρών τους.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ζόραν Ζάεφ σε μια συμβολική κίνηση έβγαλε την γραβάτα του και την χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως στη συνέχει την έβαλε στην τσέπη του χωρίς κανένα σχόλιο.

Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης και από την Καστοριάς το “παρών” τους έδωσαν η βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο  διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Αντωνιάδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Στέφανος Μπαλταγιάννης και ο Περικλής Ζαγάρας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης οι καμπάνες όλων των οικισμών της περιοσής των Πρεσπών χτυπούσαν πένθιμα, ενώ οι κάτοικοι του Λαιμού υποδέχονταν τον κόσμο της εκδήλωσης με Ελληνικές και μαύρες σημαίες.

 

Μερικά χιλιόμετερα πιο πέρα στην περιοχή Πισοδερίου είχαν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, όπου υπήρξαν και τραυματισμοί ενώ αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Καστοριάς με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.