Όλα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο της Καστοριάς για την Μακεδονία (βίντεο)

Βροντερό μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και το αδιαπραγμάτευτο του ονόματος, έστειλαν οι πολίτες της Καστοριάς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της π. Τετάρτης μπροστά από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας.

Η συγκέντρωση ήταν εξαιρετικά μεγάλη, με παλμό και χειροκροτήματα σε κάθε αναφορά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας από την πλευρά των ομιλητών.
Χωρίς να απουσιάσουν, βέβαια και οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας κάθε φορά που ακούγονταν ονόματα πολιτικών προσώπων τα οποία με την στάση τους προκαλούν αρνητική επίδραση στον κόσμο.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως το “Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”, “Το όνομα είναι η ψυχή μας” και “Δεν διαπραγματευόμαστε”.

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ με εκτενή αναφορά στον Γερμανό Καραβαγγέλη και τον ρόλο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Ενώ η Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο συγκεντρωμένο πληθος με τον “πολιτικό” λόγο που εκφώνησε, βάζοντας πολλές φορές τον “δάκτυλο επί των τύπων των ήλων”, ακόμα και σε αμφιλεγόμενες πτυχές της ιστορίας του μακεδονικού ζητήματος.

Κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και παραγώγων του, εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος.

Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος κατηγόρησε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που θεωρούν “εθνικιστές και ακροδεξιούς” όσους υπερασπίζονται τα εθνικά δίκαια και την ελληνικότητα της Μακεδονίας!

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, η οποία έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων και τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από ένα ετερόκλητο κράτος με ιστορία ολίγων ετών.