Νέα σοκαριστικά στοιχεία δίνει ο Γιώργος Δακής για το νερό στο Δισπηλιό και όχι μόνο!

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στο kastorianiestia.gr ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Δακής, δίνει με την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα παράγωγα της επικίνδυνης χημικής ουσίας που ανιχνεύτηκε στο νερό του Δισπηλιού.

 

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Δακής τόνισε ότι εφόσον υπάρχει το τριχλωρο –  τετραχλωροαιθένιο, είναι αδύνατον να μην υπάρχει και το δίχλωροπαράγωγο  το οποίο είναι πιο τοξικό από τα άλλα και έχει επιτρεπτό όριο μόλις τα 3 μ.g/lt.

 

Το συγκεκριμένο παράγωγο  προκαλεί καρκινογένεσεις στο ήπαρ και σε άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή να το συμπεριλάβουν στις αναλύσεις του νερού.

 

Ο πρώην περιφερειάρχης καταγγέλλει την ολιγωρία της περιφερειακής αρχής του Θόδωρου Καρυπίδη η οποία θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Καστοριά και να σταλούν άμεσα δείγματα του νερού στο Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην Πτολεμαΐδα που  έχει ειδίκευση στις αναλύσεις του νερού και του αέρα.

 

Επίσης προέβλεψε ότι πιθανόν να έχει  μολυνθεί ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που τοποθέτησε στη δεξαμενή των Αμπελοκήπων ο Δήμος Άργους Ορεστικού θα πρέπει να ελέγχονται γιατί έχουν συγκεκριμένο όριο ζωής και να αντικαθίστανται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τους.

Για όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να τηρούνται βιβλία ενημέρωσης και να ενημερώνονται οι αρμόδιες Υγειονομικές Τπηρεσίες της Περιφέρειας οι οποίες θα κρατούν αρχείο που θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.