DSCN2773

Το Σωματείο γουνεργατών καταγγέλει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΥΑ σε σχέση με τον εντοπισμό στο νερό ύδρευσης της ουσίας τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο σε συγκεντρώσεις άνω των επιτρεπόμενων εγείρεται και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Η ουσία που ανιχνεύτηκε στο νερό του Δισπηλιού αποτελεί μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία και έχει σχέση με την επεξεργασία δερμάτων.

Έρχεται λοιπόν στο φώς για άλλη μια φορά ένα «κοινό μυστικό» που και αυτό με τη σειρά του καταρρίπτει το παραμύθι της «δίκαιας ανάπτυξης για όλους» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό δεν είναι άλλο από τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας. Αν η παραπάνω ουσία που ανιχνεύθηκε στο νερό του Δισπηλιού είναι επικίνδυνη για την υγεία τι γίνεται με τους εργαζόμενους του κλάδου που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τέτοιες επιβλαβείς ουσίες; Μέτρα ασφαλείας και υγειονομικής προστασίας απαραίτητης «πάνε περίπατο» μπροστά στην ανάγκη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.
Αντίθετα το μόνο που προωθείται είναι η ανάπτυξη υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων με τη διαμόρφωση εύφορου εδάφους για τους επενδυτές μεγαλοκεφαλαιούχους, με χορήγηση κινήτρων όπως επιδοτήσεις, δάνεια, φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, με μισθούς και μεροκάματα πείνας κλπ.

Οι έννοιες υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων λοιπόν είναι παντελώς άγνωστες. Οι αναθυμιάσεις του θείου (του οποίου να θυμίσουμε ότι έχει απαγορευτεί η χρήση και άρα επιβάλλεται ο αυστηρός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για τυχόν παράνομης χρήσης του) προκαλούν αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας.

Η χρήση βαριών τοξικών χημικών στα βυρσοδεψία – βαφεία έχει καταστροφικές συνέπειες και στο φυσικό περιβάλλον.

Οι δύο αυτές χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου που εντοπίστηκαν στο νερό του Δισπηλιού (Τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών.

Ακόμη είναι γνωστό ότι εκτός από τα παραπάνω κατά τη διάρκεια των εργασιών παράγονται και άλλοι ρύποι λ.χ. οσμές, αέριες εκπομπές, ατμοί, καπνός, σκόνες και αιωρούμενα σωματίδια τα οποία εισπνέουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας που προκαλούν σε πολλούς προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό και δερματικές παθήσεις. (Ο καρκίνος του πνεύμονα θερίζει στον Νομό μας.)
Μπροστά σε αυτήν την άθλια κατάσταση όχι μόνον δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής προστασίας, εργαζόμαστε με μισθούς πείνας και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται η καταβολή των δεδουλευμένων, των δώρων, των αδειών και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που είναι 15% για τους εργαζόμενους στα βυρσοδεψία και 10% για όλους τους γουνεργάτες.

Καλούμε όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής ώστε να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια εμφάνισης αυτών των ενώσεων στο νερό ύδρευσης του Δισπηλιού, οι επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Και ακόμη να διεκδικήσουμε οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας:

• Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

• Ένταξη όλων των ειδικοτήτων σε βαρέα και ανθυγιεινά.

• Μείωση του όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Καστοριάς με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.

• Υπογραφή ΣΣΕ που να εξασφαλίζει αυξημένα μεροκάματα και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες