Η Αρχιτεκτονική Σχολή και ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς” (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια… φαγούρας και μιζέριας, για να αποφασίσουν οι τοπικοί άρχοντες, να βάλουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα οριστικό τέλος, στην μεγάλη ουτοπία που λέγεται: Αρχιτεκτονική Σχολή της Καστοριάς!

Και να προσαρμόσουν τις διεκδικήσεις τους, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην κατανομή των σχολών στους νομούς της Περιφέρειας.

Αντί να αναπαράγουν τον μύθο του “μαρμαρωμένου βασιλιά” ο οποίος ακόμα και τώρα διαδίδει ότι αν ο ίδιος “αναστηθεί” πολιτικά, θα αναβιώσει από την τέφρα και την αρχιτεκτονική σχολή στην Καστοριά!

Διότι όλα αυτά τα χρόνια, καταναλώθηκε τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο, χωρίς αποτέλεσμα!

Και αντί η απώλεια της αρχιτεκτονικής να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό “χαρτί” στο τραπέζι των διεκδικήσεων, έγινε το ακλόνητο άλλοθι για να καλύψει την απρονοησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, η οποία δαπάνησε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου, προτούν εξασφαλίσει και επίσημα την έλευση της σχολής. Ενώ αντίθετα η Κοζάνη, την εγκατέστησε πρώτα σε ιδιωτικό κτήριο και μετά κίνησε τις διαδικασίες για την δημιουργία πανεπιστημιούπολης.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή οι τοπικοί παράγοντες, είδαν το θέμα της αρχιτεκτονικής ποσοτικά και οικονομικά!

Δηλαδή μετρούσαν μόνο πόσοι φοιτητές θα έρχονται στην Καστοριά και τί αντίκτυπο θα είχε αυτό στην τοπική οικονομία.

Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι δεν αντέδρασαν όσο έπρεπε όταν χάθηκε το 2012 οριστικά, και μόνο κάτι άσφαιρες βολές ακούγονταν από καρού σε καιρό που έπεφταν στον γάμο του Καραγιόζη…

Ίσα – ίσα για να κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για την σχολή και να κοσμούν τα προεκλογικά τους φυλλάδια….
Αυτά όμως τώρα τελείωσαν και ο επανασχεδιασμός του πανεπιστημιου Δυτικής Μακεδονίας, μετά την σύπτυξη ΤΕΙ – ΑΕΙ, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες αυταπάτες.

Ούτε για κορώνες του τύπου “απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα”, όπως ακούστηκε στο προχθεσινο Δημοτικό Συμβούλιο!

Διότι δεν φροντίσαμε να την κατοχυρώσουμε έγκαιρα με τις αντίστοιχες διαδικασίες και στη συνέχεια το πληρώσαμε πολύ ακριβά σε χρόνο και χρήμα.