Ολα τα σενάρια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Αυτό έκανε το 2015 με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Το επανέλαβε με τον αιφνιδιασμό των εκλογών του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς ενώ ουκ ολίγες φορές έχει προβεί σε κινήσεις που προκαλούν έκπληξη.

Ακόμη και η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ορίστηκε την ημέρα της επετείου του, κατά πολλούς, «Βατερλώ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (και της Ελλάδας), παρά το 62% υπέρ του «ναι». Αλλωστε, τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν «ξεροκέφαλα».

Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε αποφύγει την 5η Ιουλίου για να μην ταυτιστεί η συζήτηση με το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας το έκανε.

Κάπως έτσι, αναμένεται να γραφτεί και η ιστορία των επόμενων εκλογών. Ολοι θα μιλούν γι’ αυτές, όλοι θα κάνουν προβλέψεις αλλά κανείς δεν θα είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε ο πρωθυπουργός θα… πατήσει το κουμπί.

Η λογική λέει ότι ο Τσίπρας θα επιλέξει το φθινόπωρο για να αποφύγει περαιτέρω φθορά, να μη χρεωθεί κρίσιμα θέματα όπως το Μακεδονικό και οι περικοπές στις συντάξεις, να πάει με πρόγραμμα παροχών κ.λπ. Το… συναίσθημα στην κυβέρνηση λέει ότι θα το τραβήξουν και όσο πάει. Με πιο πιθανά σενάρια το στήσιμο καλπών την άνοιξη, ενδεχομένως τον ερχόμενο Μάιο με διπλές ή τριπλές εκλογές. Και με πιο απίθανο σενάριο την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2014.

 

Το Μακεδονικό

Όλα κρίνονται από τη συμφωνία των Πρεσπών κι αν και πότε αυτή θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση. Τότε, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, θα αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ποιος όμως ρωτάει τον Καμμένο αν προηγουμένως ο Τσίπρας έχει κάνει κινήσεις ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Κορυφαίοι υπουργοί (Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος, Παππάς) δεν έχουν πει ότι μπορεί να αναζητηθεί μια «άλλου είδους κυβερνητική πλειοψηφία;»

Ετσι, λοιπόν, αν ο πρωθυπουργός έχει κάνει άλλα… κουμάντα και του βγαίνουν τα «κουκιά» θα μπορούσε να κυρώσει τη συμφωνία και να πάει σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Αλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ο ηθικός φραγμός της «αποστασίας», αφού μόνο όσοι φεύγουν από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι «αποστάτες, προδότες, εξαγορασμένοι από επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ.». Οι υπόλοιποι είναι απλά «ενίσχυση της προοδευτικής κυβέρνησης για να μην έρθει η Δεξιά».

Σ’ αυτό το σενάριο η κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό μπορεί να γίνει τέλη Ιανουαρίου και η κυβέρνηση να έχει όλο το χρόνο να εξηγήσει τη χρησιμότητά της, χωρίς το «βαρίδι» που ακούει στο όνομα Καμμένος, και να δώσει το βάρος της πολιτικής της στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Αλλωστε, δεν είναι εύκολο να απαγκιστρωθεί κάποιος από την εξουσία, όταν γνωρίζει ότι πιθανότατα δεν θα την αποκτήσει ξανά.

Το σενάριο της άμεσης προκήρυξης

Ολοι επιμένουν ότι με όρους πολιτικής λογικής, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο. Δίνουν μάλιστα και ημερομηνίες: Τις δύο Κυριακές πριν από την εθνική εορτή, δηλαδή στις 14 και στις 21 Οκτωβρίου για να επιβεβαιωθεί το ποδοσφαιρικό έθιμο που λέει ότι πολλοί προπονητές δεν κάνουν… παρέλαση.

Αυτή η πολιτική λογική, μακριά από τα όσα ισχύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενισχύεται και από μια σειρά από γεγονότα που γίνονται τον τελευταίο καιρό.

Το ένα είναι το σκηνικό ακραίας πόλωσης και οι προσωπικές συγκρούσεις που προετοιμάζουν το προεκλογικό κλίμα που θα ζήσουμε.

Το άλλο είναι το ρεσιτάλ παροχολογίας που ήδη ξεκίνησε. Από τις υπόνοιες για «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων, κλείνοντας έτσι το μάτι στους συνταξιούχους, μέχρι τους διορισμούς, τα επιδόματα παραμεθορίου κ.λπ.,

Η κυβέρνηση «τρέχει» ξαφνικά μια σειρά από προγράμματα απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ, προκηρύσσει διαγωνισμούς, ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει συμβασιούχους, επισπεύδει το ΕΣΠΑ και τις πληρωμές σε επιχειρήσεις, θα προσλάβει περί τους 25 χιλιάδες στους δήμους με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 8 μηνών (και ενόψει δημοτικών).

Παράλληλα πυκνώνουν οι εκδηλώσεις στις οποίες ανακοινώνονται προγράμματα στον τομέα της διαφήμισης, της τεχνολογίας, των start ups ενώ θα ξεκινήσουν να κόβονται και κορδέλες για ψύλλου πήδημα πάντα με κυβερνητική παρουσία. Χαρακτηριστική η περίπτωση της εγκαινίασης διαμερισμάτων για στρατιωτικούς από τον Πάνο Καμμένο ή της μονάδας της ΔΕΗ από τον Γ. Σταθάκη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνει τις εκδηλώσεις του κυρίως στην επαρχία προκειμένου να εξηγήσει το Μακεδονικό αλλά και για να πανηγυρίσει για την έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά και οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να ανοίξουν νέα γραφεία και αναζητούν νέα στελέχη για να αλλάξουν το κλίμα διάλυσης.

«Αλέξη δώστα όλα στη ΔΕΘ»

Το αποκορύφωμα της επιχείρησης «αντιστροφή της πραγματικότητας θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι μετά τις 20 Αυγούστου με τα πανηγύρια στην Πνύκα για το τέλος του Μνημονίου και το δεύτερο στη ΔΕΘ, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει με γεμάτο το καλάθι. Θα ανακοινώσει αναστολή της περικοπής των συντάξεων ή 13η σύνταξη ως αντιστάθμισμα, μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων και ίσως μια μικρή αποκλιμάκωση σ’ αυτόν των φυσικών προσώπων, αλλαγές – ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Στο παιχνίδι, λένε οι πληροφορίες, μπορεί να μπουν και ανακοινώσεις για το Ελληνικό, ότι δηλαδή θα ξεμπλοκάρει και θα δημιουργηθούν άμεσα 25.000 θέσεις εργασίας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν άμεση προκήρυξη εκλογών για να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τη συγκυρία και τις προσδοκίες. Παράλληλα, θα μπορούσε ο Τσίπρας να «σπρώξει» το καυτό πιάτο του Μακεδονικό σε μια άλλη κυβέρνηση, όπως επίσης και τις μειώσεις στις συντάξεις. Μην ξεχνά κανείς ότι ένα καλό αφήγημα είναι να εμφανίζεται ο Τσίπρας μεταρρυθμιστής που άλλαξε την εικόνα της οικονομίας και κάνει τολμηρές συμφωνίες αλλά τον πολεμούν διαπλοκή, ακροδεξιοί, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα και ο Πάνος Καμμένος να βάλει… φουστανέλα και να δίνει τον μακεδονικό του αγώνα.

Στο κάδρο των εξελίξεων θα μπει ενδεχομένως κι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός ο οποίος θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μπουν στην κυβέρνηση άτομα που θα τρέξουν το ρεσιτάλ παροχών και να φύγουν όσοι διαφωνούν μ’ αυτό (π.χ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Ο πρωθυπουργός και ο ισχυρός πυρήνας του Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τώρα εκλογές. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες από ΗΠΑ και Ευρώπη είναι θετικά, τους αποθεώνουν όλοι για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την άρση των διαφορών με τα Σκόπια και το προσφυγικό. Εκτιμά η κυβέρνηση, λοιπόν, ότι έχει τη στήριξη του ξένου παράγοντα, επομένως μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της το ερχόμενο φθινόπωρο. Θα μπορεί να επιχειρήσει, επομένως, την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και να κλείσει τη διαφορά με τη ΝΔ. Αλλωστε, πρωταρχικός στόχος του Μαξίμου είναι να αποτραπεί η αυτοδυναμία Μητσοτάκη και να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή η διαφορά, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να μην υπάρξει κυβερνητική συνεργασία και να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές με απλή αναλογική.

tanea.gr