Ποινικό αδίκημα θα αποτελούν οι επιθέσεις σε εφοριακούς υπαλλήλους σύμφωνα με την νέα τροπολογία

Ποινικό αδίκημα θα αποτελούν οι επιθέσεις σε εφοριακούς υπαλλήλους, ενώ στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που η ζημιά για το Δημόσιο υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ θα επιβάλλεται από το ΣΔΟΕ το μέτρο των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και περιουσιακά στοιχεία. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την τροπολογία εξισώνονται στην ποινική νομοθεσία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την τέλεση των καθηκόντων τους με τις επιθέσεις σε ένστολους αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ. Έτσι οι επιθέσεις σε εφοριακούς χαρακτηρίζονται ουσιαστικά ως ιδιώνυμο αδίκημα που επιφέρουν αυστηρότερες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους. Πρόκειται για μέτρο που λαμβάνεται μετά τα πολλαπλά περιστατικά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία προβλέπει τα εξής: Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 30 του ν.3296/2004, σχετικά με το πλαίσιο των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, κινητών και ακινήτων που πραγματοποιεί σε επείγουσες περιπτώσεις, η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο..Ε). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ορίζονται:

  •  οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου των εν λόγω δεσμεύσεων (εκτιμώμενη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, κ.λπ.,
  • η διαδικασία δέσμευσης, περιορισμού ή ανάκλησης αυτής καθώς και το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του μέτρου κλπ.

Η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.

kathimeri