21_37_20180815_kt_8947_sooc1534327306-768x512

Γιατί οι Τούρκοι άφησαν ξαφνικά ελεύθερους τους στρατιωτικούς

Η απόφαση Ερντογάν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν θέλει να έχει μέτωπα παντού. Ενδεχομένως να είναι ένα πρώτο βήμα για την απελευθέρωση και του πάστορα Μπράνσον

Την  αποκάλυψη ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης έκαναν οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Η Οζέλ Φελίν είπε συγκεκριμένα ότι «πριν ζητήσουν επίσημα την αποφυλάκιση τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο».

Ο δικηγόρος Χακάν Γιαλτσιντούγ τόνισε «ήταν έκπληξη για μας το αίτημα του Εισαγγελέα. Όμως μετά διαπιστώσαμε πως σήμερα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες και γι’ αυτό κατατέθηκε το αίτημα του Εισαγγελέα».

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τα «Νέα», 3 + 1 λόγοι οδήγησαν στην ξαφνική απελευθέρωση των δύο.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να έχει τους πάντες απέναντί του. Πιθανότατα επιλέγει να κλείσει κάποια μέτωπα, όπως αυτό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και να κρατήσει ανοιχτά άλλα.

Κάποιοι ερμηνεύουν την κίνηση καλής θέλησης του Ερντογάν ως ένα πρώτο βήμα υποχώρησης σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις και με Ευρώπη και με Αμερική. Είτε λοιπόν ο Ερντογάν κάνει «κωλοτούμπα» κι επιχειρεί προσέγγιση με τη Δύση, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αποφυλακίσεις που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, είτε θέλησε να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ. Ότι δηλαδή απελευθερώνει δύο Ελληνες που αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν κάποιο έγκλημα σε αντίθεση με τον πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και για συμμετοχή στο δίκτυο των Γκιουλενιστών.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν δώσει λίστα με 15 άτομα που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ο πάστορας Μπράνσον, γερμανοί πολίτες κ.λπ.

Εμπειροι αξιωματούχοι πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις επισημαίνουν ως σημαντική την παράμετρο των εκλογών. Θεωρούν ότι μετά την εκλογική νίκη του, ο Ερντογάν δεν είχε πια λόγο να παίξει πολιτικό παιχνίδι με τους δύο Ελληνες.

Μπροστά στην αιφνίδια επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εξάλλου, στην αντιπολίτευση υποπτεύονται ότι η αποφυλάκισή τους δεν ήταν χωρίς αντάλλαγμα και συνδέουν την επιστροφή τους με τη βούληση της κυβέρνησης (και την απαίτηση του Ερντογάν) για αλλαγές στην επιλογή μουφτή στη Θράκη. Υπαινιγμούς προς αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε ήδη ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο. Πίσω από μια τέτοια αλλαγή πολλοί βλέπουν τον κίνδυνο να ελέγχει η Αγκυρα τους μουφτήδες και να παίζει παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας.

tanea.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες