pjimage-6-3-750x430

Κοπεγχάγη, το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό

Υλικά συνταγής

Για τη βάση:
400 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια+ 1/2 φλ. επιπλέον για άλειμμα του ταψιού
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ

6 κ.σ. κορν φλάουερ
170 γρ. ζάχαρη
1 καψουλίτσα βανίλια
Για τη γέμιση:

7 μεγάλα αυγά
1 ¼ φλ. τσαγιού αμύγδαλα με το φλούδι χοντροκομμένα
1 ¼ φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
λίγο κονιάκ για το άρωμα
Για τη κάλυψη:
6 φύλλα κρούστας

100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 φλ. τσαγιού νερό

1 γεμάτη κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί 20×30 εκ. περίπου.
Για τη βάση: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ και με τα χέρια ζυμώνετε το μείγμα “τρίβοντας” τα υλικά, μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να τρίβεται σε μικρά μικρά κομματάκια όπως ο τραχανάς.

Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, το πατάτε ελαφρά σε όλη τη βάση με το χέρι σας και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε ανακατεύοντας καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνετε στο μείγμα αυγών. Ανακατεύετε ελαφρά με σπάτουλα να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα της γέμισης στο ταψί πάνω από τη ψημένη βάση, φροντίζοντας να πάει παντού ισομερώς.

 

Στρώνετε από πάνω το ένα φύλλο, το βουτυρώνετε καλά και συνεχίζετε τη διαδικασία στρώσιμο, βουτύρωμα φύλλου μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Αφαιρείτε το φύλλο που περισσεύει περιμετρικά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε τα φύλλα σε λωρίδες και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο [165 βαθμούς] για 50-55 λ μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λ από την ώρα βρασμού. 1/2 λ πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το λεμόνι. και το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζετε ζεστό με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει και να “πιεί” καλά το σιρόπι, ξεσκέπαστο για να μείνει τραγανό το φύλλο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: www.xryses-syntages.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.



Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες