Πάγωσαν οι έρευνες για την μόλυνση του νερού σε Αμπελόκηπους και Δισπηλιό.

Σε νέα φάση εισέρχεται η μόλυνση του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Δισπηλιού – Αμπελοκήπων, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεχισθεί η ανακριτική διαδικασία από την Δικαιοσύνη, η οποία είχε διακοπεί λόγω θέρους.

Η έρευνα της πολύκροτης αυτής υπόθεσης είχε σταματήσει το σημείο όπου ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού με τηλεοπτική παρέμβαση αμφισβήτησε τα στοιχεία των μετρήσεων που είχε στην διάθεσή του το τμήμα Υγιεινής της Π.Ε. Καστοριάς και με βάση τα οποία προχώρησε στην διακοπή της υδροδότησης των Αμπελοκήπων.

Στην συνέχεια ο Δήμος Άργους Ορεστικού απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρία προς την Π.Ε. Καστοριάς, με την οποία κατηγορούσε τις υπηρεσίες για “παραποίηση” στοιχείων και δήλωνε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη αν αυτές δεν υιοθετούσαν τις δικές του μετρήσεις από πιστοποιημένο εργαστήριο του Άργους Ορεστικού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Αδαμόπουλος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναγκάστηκαν με κοινή ανακοίνωση να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τον Δήμο του Άργους Ορεστικού και να προχωρήσουν στην άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης και χρήσης νερού στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Παράλληλα διαμήυνησαν ότι θα προσφύγουν κι εκείνοι με την σειρά τους στην Δικαιοσύνη εναντίον των εργαστηρίων, για “παραποίηση” στοιχείων στις μετρήσεις του νερού. Πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί για άγνωστους ακόμα λόγους!

Μετά την επικοινωνιακή “επίλυση” του προβλήματος από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υπόθεση του νερού “πάγωσε” εκεί, χωρίς να ανακοινωθεί κάποια άλλη έρευνα ούτε να γίνει κάποια επαλήθευση των στοιχείων από ένα τρίτο ανεξάρτητο εργαστήριο που θα γνωμοδοτήσει για την ποιότητα του νερού των συγκεκριμένων οικισμών.

Παράλληλα έχει “παγώσει” και η διαδικασία έρευνας για τον εντοπισμό της επιχείρησης ή των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν ακόμα και τώρα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την επικίνδυνη χημική ουσία τριχλωρο και τετράχλωροαιθάνειο η οποία προκαλεί σοβαρή βλάβη στην υγεία των ανθρώπων σε βάθος χρόνου.

Πάντως οι χειρισμοί που έγιναν απ΄ όλες τις πλευρές στο πολύ ευαίσθητο αυτό ζήτημα κρίνονται λίαν επιεικώς ως ανεύθυνοι που εκθέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Κάτι που ερευνά η Δικαιοσύνη και αναμένεται σύντομα να αποδοθούν ευθύνες ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα που με την αδιαφορία τους άφησαν να διογκωθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με ανυπολόγιστες προεκτάσεις.

Ιδιαίτερα η έρευνα θα πρέπει να σταθεί στο κρίσιμο σημείο από πότε οι υπηρεσίες των δύο Δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και αν είχαν ενημερώσει, όπως όφειλαν, έγκαιρα τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα;

Για οποιαδήποτε αμέλεια ή συνειδητή αποσιώπηση του γεγονότος, θα πρέπει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης να πέσει βαρύς σε υπηρεσιακά και πολιτικά πρόσωπα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην βαθμίδα της ιεραρχίας.