Τι σημαίνει το «κρακ» στον αυχένα

Όλοι το έχουμε κάνει. Πολύ συχνά κάποιος κάνει ένα θόρυβο στο λαιμό του με τα χέρια του. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά το κάνουν συχνά και το επιδεικνύουν.

Κάτι αντίστοιχο κάνουμε και με τα δάχτυλα. Έχετε αναρωτηθεί όμως τί είναι αυτός ο θόρυβος που ακούγεται;

Ο λαιμός αποτελείται από επτά αυχενικά οστά, που ονομάζονται σπόνδυλοι και τα οποία υποστηρίζονται από μυς, συνδέσμους και τένοντες. Αυτά παρέχουν την κινητικότητα και την στήριξη στο κεφάλι και τον λαιμό, και μας επιτρέπουν να λυγίζουμε, να στρέφουμε και να κινούμαστε χωρίς πίεση. Σε γενικές γραμμές, το κρακ αυτό είναι αβλαβές και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνο.

Οι αρθρώσεις μας περιβάλλονται από ένα υγρό που παρέχει λίπανση για να γίνονται εύκολα οι κινήσεις μας.

Αυτό το υγρό περιέχει άζωτο και αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες. Κάθε φορά που κινούνται οι αρθρώσεις του αυχένα αυξάνει την πίεση στις φυσαλίδες και τις κάνει να σκάνε. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται σπηλαίωση, είναι που παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο του κρακ.

Έχουν αναφερθεί και ορίσμενες παρενέργειες από αυτή τη συνήθεια. Από πόνο μέχρι και εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγετε να πιέζετε χωρίς λόγο τον αυχένα σας.

pronews.gr