Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Τόσκα

Προϊόν έντονου παρασκηνίου ήταν η καθυστερημένη αποδοχή της παραίτησης του αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αναμένεται άμεσα ανασχηματισμός ή άλλες παραιτήσεις από την κυβέρνηση ή τον κρατικό μηχανισμό.

Επειδή ωστόσο η πίεση υπό την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ισχυρή, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

Ο ισχυρισμός του Μαξίμου ότι η παραίτηση Τόσκα έγινε τώρα δεκτή επειδή «έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δεν πείθει καν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τόσκας είχε φτάσει άλλωστε πολλές φορές στο κατώφλι της αποπομπής του και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τώρα την παραίτησή του οφείλεται πρωτίστως στην πίεση που ασκεί η οργή της κοινής γνώμης και δευτερευόντως στην πίεση που ασκούσαν στο Μαξίμου κομματικοί παράγοντες ώστε να υπάρξει εκτόνωση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που «σιγοβράζει». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οδηγήθηκε σε παραίτηση ο κ. Τόσκας που «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ότι τον είχε στοχοποιήσει ημέρες τώρα ο πολιτικός του προϊστάμενος και υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ότι στην ανάγκη παραίτησής του είχε αναφερθεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» κ. Στούμπος, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κίνηση χωρίς σημασία είναι και η ανάληψη αρμοδιοτήτων του κ. Τόσκα από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, πέραν της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να εκτονώσει κάπως την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα.

Για τον ανασχηματισμό, ουδείς σε αυτό το κλίμα μπορεί να κάνει προβλέψεις και το μόνο ορατό είναι ότι μετά την παραίτηση/αποπομπή Τόσκα δεν πρέπει να αργήσει πολύ.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα ώστε να αλλάξει το μίγμα της δημόσιας συζήτησης, καθώς, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η επιχειρηματολογία της για το τι συνέβη και τι έφταιξε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τους δεκάδες νεκρούς αδυνατίζει. Η κυβέρνηση έχει εμφανώς σταματήσει να υποστηρίζει ότι «δεν έγιναν λάθη», όπως έλεγε ο κ. Τόσκας δημοσίως, μια γραμμή την οποία στήριζε το Μαξίμου με τη στάση του, ενώ το επιχείρημα ότι αιτία των θανάτων των ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες ήταν στην πραγματικότητα η αυθαίρετη δόμηση δε μπορεί να σταθεί σοβαρά μετά την αποδοχή της παραίτησης του πλέον αρμόδιου υπουργού για την εκκένωση της περιοχής.

Επιπροσθέτως, είναι προφανές ότι με την αποδοχή της παραίτησης Τόσκα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει και τις πιο συλλογικές ευθύνες στον κ. Τόσκα, ώστε να λειτουργήσει ο ίδιος ως «Ιφιγένεια». Είναι ωστόσο αμφίβολο ότι η καθυστερημένη αποδοχή της παραίτησης Τόσκα θα λειτουργήσει εκτονωτικά και δεν θα γίνει νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και πεδίο κριτικής από την κοινή γνώμη.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε στην «Ν» ότι η παραίτηση Τόσκα δεν αλλάζει τον σχεδιασμό που υπάρχει. Δεν διαψεύδουν ότι αναμένεται ανασχηματισμός, επιβεβαιώνουν ότι δυσαρέσκεια υπάρχει και για στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όπως και για στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, επιμένουν ωστόσο ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όχι υπό πίεση».

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr