Καστοριά: “Τα βρήκαν “ Δήμος και Μητρόπολη στο θέμα του ακινήτου της Μαυριώτισσας;

Προς εκτόνωση οδεύει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στον Δήμο Καστοριάς και την Ιερά Μητρόπολη, μετά την άτυπη απόφαση της ηγετικής ομάδας του Δήμου – προφανώς κατόπιν πιέσεων – να αποφύγει ενόψει εκλογών, την δικαστική αντιδικία και να δοθεί “πολιτική” λύση στο θέμα του ακινήτου – εστιατορίου της Μαυριώτισσας.

Η “διευθέτηση” του θέματος έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο με την… διαμεσολάβηση τρίτων, που ακολούθησε την δικαστική προσφυγή του Δήμου Καστοριάς εναντίον της Μητρόπολης για την διεκδίκηση ενός ακινήτου το οποίο ουσιαστικά του ανήκει!

Είχε προηγηθεί η αιφνίδια (και αναιτιολόγητη) δημοπράτηση του κτηρίου από την Μητρόπολη πριν μερικούς μήνες και η εν συνεχεία παραχώρησή του σε ιδιώτη για να το λειτουργήσει σαν εστιατόριο με μηνιαίο μίσθωμα που καθορίστηκε απο την δημοπρασία.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από πολλούς ερμηνεύθηκε σαν μια σιωπηρή “παραχώρηση” του Δήμου προς την Μητρόπολη, για λόγους που δεν έγιναν ευρύτερα γνωστοί. Αλλά έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τους “παροικούντες την
Ιερουσαλήμ” και προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, για τα (ελλιπή) μέτρα προστασίας της δημοτικής περιουσίας που λαμβάνει ο Δήμος!

Το γεγονός αυτό ενεργοποίησε από την θερινή… ραστώνη τα αντανακλαστικά του Δήμου, ο οποίος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, καταγγέλοντας ουσιαστικά την Μητρόπολη για “καταπάτηση” δημοτικής περιουσίας!

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έφθασε στο αποκορύφωμα όταν ο δήμαρχος Ανέστης Αγγελής στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε μια διφορούμενη απάντηση για το ίδιο θέμα λέγοντας: “Καλό είναι σε αυτό το θέμα να υπαρχει μια λύση προς όφελος της κοινωνίας. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει την κυριαρχία του Δήμου”.

Ακολούθησε ένα μπαράζ κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων από τα γνωστά “θεοσεβούμενα” και… αθεόφοβα “παπαγαλάκια” με στόχο τον δήμαρχο Ανέστη Αγγελή και τον αντιδήμαρχο Σωκράτη Λιάνο. Διότι ενώ είναι γνωστοί για την ευλάβειά τους προς την χριστιανική πίστη, “τολμούν” να αμφισβητήσουν βλέψεις και αποφάσεις του τοπικού ιερατείου”!

Έτσι άρχισε μια ανηλεής προπαγάνδα εναντίον των “ασεβών” του Δήμου Καστοριάς οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, ως όφειλαν, για να αναγνωρίσουν την κυριότητα του κτηριου από τον Δήμο.

Που για κάποιους… μεταφυσικούς λόγους, βρέθηκε από το 2005 καταχωρημένο στο κτηματολόγιο της Μητρόπολης. Ενώ τον ΕΜΦΙΑ καταβάλει κανονικά και ο Δήμος μέχρι σήμερα!

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από πληκτρολόγια του… αζημίωτου, τα οποία έσπευσαν να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους από την συμπεριφορά (ή μάλλον την αλλαγή στάσης του δημάρχου) ως εξής: “Έτσι λοιπόν, γεννούνται ερωτήματα τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την αλλαγή συμπεριφοράς του πολύ συχνά “εκκλησιάζοντα” αντιδημάρχου κ. Λιάνου μαζί με τον “αγαπητό εν Χρηστώ Αδερφό” Δήμαρχο κ. Αγγελή που από συνεργάτες, μετατράπηκαν σε πολέμιους της Ιεράς Μητρόπολής Καστοριάς” (sic)

Παράλληλα τα ίδια δημοσιεύματα φροντίζουν με τρόπο παραπλανητικό να διαμορφώσουν άποψη στην κοινή γνώμη ισχυριζόμενα ότι: “Το κτήριο η ίδια η Μητρόπολη Καστοριάς είχε παραχωρήσει δωρεάν και για 25 χρόνια στον Δήμο… Η παραχώρηση αυτή έληξε νομότυπα το 2014 και η κυριότητα επανήλθε στον νόμιμο ιδιοκτήτη της που είναι η Ι.Μ. Καστοριάς”!

Όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι το συγκεκριμένο κτήριο κατασκευάστηκε από τον Δήμο Καστοριάς στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 επί δημαρχίας Απόστολου Πετκανά και παραχωρήθηκε με ενοίκιο σε ιδιώτη, ο οποίος το λειτούργησε για αρκετά χρόνια αργότερα.

Το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε στην συνέχεια και παρέμεινε αναξιοποίητο με ευθύνη του Δήμου, δεν νομιμοποιεί κανένα τρίτο να το οικειοποηθεί και να το εντάξει χωρίς δικαστική απόφαση στα περιουσιακά του στοιχεία.

Φαίνεται όμως ότι η προπαγάνδα, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η τρομοκράτηση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το θέμα “διευθετήθηκε” με πρωτοβουλία ενός κορυφαίου αντιδημάρχου, ο οποίος για να αποφύγει το “επιτίμιον” και τα… “μαύρα κατάστιχα”, δρομολόγησε “πολιτική” λύση που είναι άγνωστο όμως αν “διασφαλίζει την κυαριαρχία του Δήμου”, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ο ίδιος ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο…