Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς του ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στις εργασίες του αγωγού ΤΑΡ

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην όλο και μεγαλύτερη λίστα ατυχημάτων που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς στους χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος που δούλευε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη (τετραπλό κάταγμα) στην προσπάθειά του να βγάλει πλαστικό πλέγμα, που μπλέχτηκε σε ερπύστρια  εκσκαφέα, τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες. Το χτύπημα ήταν σοβαρό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται. Ευχόμαστε στον ίδιο  ταχεία ανάρρωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργαζόμενος ο οποίος σακατεύτηκε, εκτελούσε εργασίες σε διαφορετικό πόστο από το οποίο είναι ειδικευόμενος. Είναι κάτι που συνηθίζεται στο έργο, διότι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο μεταφέροντας εργαζόμενους από πόστα σε πόστα να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού, χωρίς βέβαια να παίρνεται υπόψη αν ο κάθε εργαζόμενος έχει την απαραίτητη γνώση για να ανταποκριθεί.

Ατυχήματα όπως αυτό μας αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ποια είναι η πραγματικότητα της μεταμνημονιακής εποχής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ποια είναι η κανονικότητα που επιστρέφει στους εργασιακούς χώρους. Αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο ότι είναι εδώ η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην όλο και μεγαλύτερη  αύξηση του κέρδους.

 

Αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό έργο που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους,  που στηρίζεται  σε θέσεις εργασίας χτισμένες πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους όλων των προηγούμενων ετών, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας μέσα από εξαντλητικά ωράρια, με 8ώρα που γίνονται 11 ώρα, με περιπλάνηση από το ένα εργοτάξιο στο επόμενο, χωρίς δικαιώματα και με υποχρεωτικές άδειες, πλέον αφήνει πίσω του και σακατεμένους εργάτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο, γιατί μόνο μέσα από την οργάνωση και την ενότητα μπορούν να απαιτήσουν την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντιπαλέψουν την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την τρομοκρατία που έχει γίνει καθεστώς. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, ώστε να δώσουν τη μάχη με το σύνολο των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους.