Ο Ζάεφ προειδοποιεί: Ψηφίστε Ναι. Εκρηκτική η κατάσταση στα Βαλκάνια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έντονο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο για την επίλυση του Μακεδονικού με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος που σήμερα το μεσημέρι μιλάει στο Ευρωκοινοβούλιο, προειδοποίησε τους πολίτες της ΠΓΔΜ για την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, καλώντας τους να επικροτήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Την ίδια ώρα ο ανΥΠΕΞ των ΗΠΑ επεσήμανε δημοσίως ότι η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία και ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στη συμφωνία.

Το «καμπανάκι» Ζάεφ

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και ιδίως βόρεια των Σκοπίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, «στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

«Να είστε περήφανοι. Πετύχαμε την αναγνώριση από όλο τον κόσμο του κράτους μας με την ταυτότητα με την οποία ζουν οι “Μακεδόνες” που μιλούν την επιβεβαιωμένη “μακεδονική” γλώσσα. Αυτό είναι τεράστιο κέρδος» είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Κρίβα Παλάνκα ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα τόνισε την στήριξη που λαμβάνει από όλο τον κόσμο η πΓΔΜ. «Όλος ο κόσμος επικροτεί αυτό που κάνουμε. Να είστε περήφανοι για τη “Μακεδονία” και το μέλλον της» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Βολές ανΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας  

Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Εuropean Western Balkans ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πολύ διαφορετικές φιλοδοξίες στα Βαλκάνια και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την “ένταξη της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές”

«Η Μόσχα αισθάνεται ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα από τις τριβές και τη δυσπιστία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν «ναι» στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου και ότι μετά και τις συνταγματικές αλλαγές η Ελλάδα θα επικυρώσει την συμφωνία.

«Οταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, πιστεύω ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει γρήγορα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Τι είπε ο Γιούνκερ 

Αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών έκανε σε χθεσινή συνέντευξη σε 12 ευρωπαϊκά ΜΜΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν «μεταξύ εκείνων που με θέρμη συμβούλευαν τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια διευθέτηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισκέφθηκε τα Βαλκάνια την περασμένη άνοιξη και είχε επίσης και πολλές ανταλλαγές απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό «και του εξέφρασα την ελπίδα ότι η διαδικασία που ήταν τότε σε εξέλιξη, θα στεφόταν με επιτυχία».

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει σήμερα  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 12:45.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην ομιλία του ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον Ιούνιο, μετά από δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουαναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018 – αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ιβο Βάιγκ (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

thetoc