Στο 29% η συμμετοχή στην ΠΓΔΜ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες (video)

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 28,98%, σαφώς κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Σε απόλυτους αριθμούς οι ψηφίσαντες υπολογίζονται σε 521 χιλιάδες, τη στιγμή που χρειάζεται να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες.

Ασαφές παραμένει τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα εάν η κυβέρνηση Ζάεφ χάσει, όπως διαφαίνεται, το στοίχημα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε, προσωρινά τουλάχιστον, να διαμηνύει πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, όμως λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

Η Βουλή των Σκοπίων θα πρέπει μετά το δημοψήφισμα να υπερψηφίσει αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο κ. Ζάεφ επί του παρόντος δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές, ενώ ήλπιζε πως θα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υπερπλειοψηφία με όχημα το δημοψήφισμα.

Ο αρχηγός της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα, λέγοντας πως το ερώτημα – που εστιάζει στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO – είναι παραπλανητικό.

Το κόμμα του κ. Μίτσκοσκι κατήγγειλε μάλιστα πως η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, δίνοντας στην δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία όπου η μια πλευρά δηλώνει ότι καλεί από το αρχηγείο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπενθυμίζει σε μια γυναίκα να ψηφίσει.

Κάλεσμα στην αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ να προσέλθει στις κάλπες για το δημοψήφισμα απηύθυνε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε μια σπάνια παρέμβαση για ξένο ηγέτη εν μέσω ψηφοφορίας.

Ο κ. Ράμα εξέφρασε μέσω Twitter την ελπίδα κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται το βάρος των ευθυνών του ανεξαρτήτως πολιτικής η κομματικής ταυτότητας, προσθέτοντας πως η αποχή βλάπτει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας είναι προγραμματισμένη γι τις 18:00 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

skai.gr