44972096_2183005648591033_9112189283615113216_n

Βιβλιοπαρουσίαση: Πάνου Τσολάκη “Σελίδες μνήμης – από το προσωπικό ημερολόγιο του πατέρα μου”

Το βιβλίο του καθηγητή κ. Πάνου Τσολάκη “Σελίδες Μνήμης” που κυκλοφόρησε το έτος 2005 είναι βιογραφικό και αναφέρεται στον πατέρα του συγγραφέα Γρηγόρη Τσολάκη, ο οποίος υπήρξε  πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, με πλούσια δράση στα ταραγμένα χρόνια της 10ετίας του 1940.

Είναι γραμμένο με τη μορφή της προσωπικής αφήγησης, όπως ακριβώς διηγούνταν ο ίδιος ο πρωταγωνιστής κατά καιρούς τα διάφορα γεγονότα στον συγγραφέα.

Επίσης στοιχεία αντλήθηκαν από το οικογενειακό αρχείο, που είναι πλούσιο σε έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, ώστε να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο συνδυασμός όλων αυτών.

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δέκα κεφάλαια, που αναφέρονται στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην δεκαετία του 1940.

Οι τόποι δράσης είναι κυρίως η Καστοριά, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη.

Η περίοδος αυτή είναι η πιο πυκνή σε ιστορικά γεγονότα διότι περιλαμβάνει κινήματα, δικτατορίες, πολέμους και εμφύλιες διαμάχες.

 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σ΄ όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια του εθνικού διχασμού, όπου πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν από το ίδιο μετερίζι και βρέθηκαν να πολεμάει ο ένας τον άλλον από αντίπαλα στρατόπεδα!

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφηγείται ο Γρηγόρης Τσολάκης στις σελίδα 35 του βιβλίου από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Οι καλύτεροι φίλοι μου στη σχολή ήταν ο συμμαθητής μου στο Γυμνάσιο Αχιλλέας Παπαϊωάννου από την Καλή Βρύση Νεστορίου και ο μετέπειτα δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαννούσης.  Εκπαιδευτής μας ήταν ο Γιώργης Γιαννούλης από το Επταχώρι της Καστοριάς, ένα ιδιαίτερα προικισμένο άτομο, που είχε τελειώσει την Νομική Σχολή της Αθήνας και εργάζονταν στο γραφείο του Φίλιππου Δραγούμη, βουλευτή Φλώρινας και επανειλημμένα υπουργού.

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από τους κοινούς αγώνες μας στον πόλεμο της Αλβανίας θα βρισκόμασταν στον εμφύλιο με τον Παπαϊωάννου και τον Γιαννούλη σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Εγώ στον Εθνικό στρατό και αυτοί στον ΕΛ.ΑΣ. Ο πρώτος ως διοικητής ταξιαρχίας και ο δεύτερος ως αρχηγός των τμημάτων του Γράμμου.  Τον Γιαννούλη δυστυχώς, τον σκότωσαν οι δικοί του τον Αύγουστο του 1948, άγνωστο για ποιόν ακριβώς λόγο”.


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες