Ι. Μονή Μαυριώτισσας: “Η περιουσία της Εκκλησίας περιβάλλεται με μια ιερότητα” (βακούφια)

Την άποψή της για το ακίνητο – εστιατόριο της Μαυριώτισσας καταθέτει με δελτίο τύπου η ομώνυμη Ιερά Μονή, απαντώντας σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου τα οποία εκ προοιμίου χαρακτηρίζει “επαναλαμβανόμενα” που “σκοπίμως επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης μέσα στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς” (!)

Ενώ είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τον μεγάλο διχασμό που προέκυψε πριν λίγα χρόνια στην τοπική Εκκλησία με “μήλον της Έριδος” την ίδια την Μονή,  ανάμεσα στην Μητρόπολη και το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.

Δείτε το Δελτίο Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που προδήλως, μονομερώς και σκοπίμως επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης μέσα στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς, η Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης ταπεινώς υπενθυμίζει τα κάτωθι:

α.        Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, είναι αυτονόητη η ύπαρξη διαφωνιών. Η επίλυση  αυτών των διαφωνιών, γίνεται μέσω της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Στην προκειμένη περίπτωση, η υποβόσκουσα εδώ και 32 χρόνια διαφορά, μεταξύ της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριωτίσσης και του Δήμου Καστοριάς για το «εστιατόριο» της Μαυριώτισσας, έφθασε πλέον στο σημείο να τερματιστεί με την συνδρομή  της Δικαιοσύνης.

β.         Δεν είναι παράλογο να διαφωνούν δύο Νομικά Πρόσωπα. Δεν συμβάλλει όμως στον πολιτισμό, την πρόοδο και το ήθος μίας κοινωνίας, η δημιουργία εχθροτήτων, εντάσεων και προσβολών. Η Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, παραμένοντας εντός των πνευματικών και νομοκανονικών ορίων της, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην πόλωση μέσω δημοσιευμάτων, και εμμένει με κοσμιότητα στην πνευματική της αποστολή .

γ.         Η Δικαιοσύνη ούτε πατρονάρεται, ούτε εκβιάζεται. Αντιθέτως, οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πιστά τις όποιες αποφάσεις της και να συμμορφωνόμαστε απολύτως με τα κελεύσματά της. Το αποτέλεσμα μίας δικαστικής απόφασης, αντί να είναι το μίσος και η κακία, πρέπει να είναι η συνεργασία για το κοινό καλό. Είναι προτιμότερο να μην πληγώνουμε, παρά να τρέχουμε εκ των υστέρων να επουλώσουμε πληγές.

δ.         Κάθε Ιερά Μητρόπολη, Ιερά Μονή και Ενορία, απολαμβάνει το δικαίωμα προστασίας της περιουσίας της, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, όπως κάθε σύλλογος, ίδρυμα κλπ. Μάλιστα, στην εκκλησιαστική μας Παράδοση και το εκκλησιαστικό Δίκαιο, η Εκκλησία οφείλει να περιφρουρεί την περιουσία της, διότι αυτή περιβάλλεται με μία ιερότητα (βακούφια). Η όποια περιουσία της Ιεράς Μονής, έρχεται από τους πατέρες του παρελθόντος και οφείλουμε να την παραδώσουμε στους πατέρες του μέλλοντος. Όποιος έχει μελετήσει το Ευαγγέλιο, και ειδικότερα τις Πράξεις των Αποστόλων, αντιλαμβάνεται πολύ καλά την θέση αυτή. Και στην προκειμένη περίπτωση η Ιερά Μονή θα υπεραμυνθεί του αδιαφιλονίκητου δικαιώματος κυριότητάς της, την υπόσταση του οποίου και των εξ’ αυτού απορρεόντων δικαιωμάτων της δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με κανέναν.

ε.         Επειδή διαχέεται με άκοσμο τρόπο και με πιθανώς κακόβουλο σκοπό μία ατυχή συσχέτιση, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και η Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης είναι διαφορετικές νομικές οντότητες. Συνεπώς, η εν λόγω «διαμάχη», δεν αφορά το Νομικό Πρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως άμεσα, αλλά μόνο έμμεσα.

στ.       Η Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, με βάση τα νομιμοποιητικά έγγραφα που διαθέτει, προχώρησε σε Ανοιχτή Δημόσια Δημοπρασία του ακινήτου της, γνωστού και ως «εστιατόριο», όπως ορίζει ο νόμος. Άσκησε δε τα κυριαρχικά της δικαιώματα με νομιμότητα, σύνεση και εντιμότητα. Η  διεξαχθείσα καθ’ όλα νόμιμη Δημοπρασία  δεν προσβλήθηκε από κανέναν και με κανένα από τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία ένδικα βοηθήματα.

ζ.         Πολλές φορές, τόσο ο νυν όσο και προγενέστεροι δήμαρχοι, είχαν διαβεβαιώσει προσωπικά τον Μητροπολίτη την ξεκάθαρη επίγνωση του γεγονότος ότι το «εστιατόριο» της Μαυριώτισσας, αποτελεί περιουσία της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριωτίσσης. Τέτοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν όχι μόνο σε προγενέστερο χρόνο…

η.         Η δημόσια και δια του Τύπου αντιπαράθεση Δήμου και Ιεράς Μονής δεν έχει απολύτως καμμία αντικειμενική αξία, από τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος πήρε την απόφαση να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

θ.        Η Ιερά Μονή δεν είναι πολιτικό κόμμα, συνεπώς δεν ασκεί αντιπολίτευση και άρα οι όποιοι πολιτικοί υπολογισμοί που τυχόν αναφύονται και καλλιεργούνται, ουδόλως την αφορούν, την επηρεάζουν ή ακόμα χειρότερα προέρχονται από αυτήν.

ι.          Όσοι ηγούνται ή θέλουν να ηγούνται την τύχη αυτού του τόπου, πνευματική και κοσμική, οφείλουν να διεκδικούν ή να διαφυλάσσουν τα δικαιώματά τους, με κοσμιότητα, ωριμότητα και νηφαλιότητα.

 

Εκ της Ιεράς Μονής