Κολοκυθόσουπα βελουτέ (συνταγή) για το χειμώνα

Η κίτρινη κολοκύθα έχει υψηλή διατροφική αξία και σπουδαία οφέλη για την υγεία. Είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό με πολλές βιταμίνες και μας προσφέρει πολλές και εξαιρετικές συνταγές μαγειρέματος για να την απολαύσουμε.

Οι θερμίδες ανά 100 γρ. κολοκύθας είναι λίγες, μόλις 34 και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6 και C. Η εποχή της είναι από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο, αλλά η εποχή ωρίμανσής της θεωρείται ότι είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.

Υλικά συνταγής:

  • 500γρ κίτρινη κολοκύθα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 500 γρ γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. γραβιέρα ψιλοκομμένη

Σε μία κατσαρόλα που έχουμε τοποθετήσει σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, να μαλακώσει. Προσθέτουμε το νερό, το γάλα και τον κύβο και τα αφήνουμε να  βράσουν.

Προσθέτουμε κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Στη συνέχεια πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός το μείγμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την γραβιέρα. Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι αν θέλουμε.