Κραχ στο Χρηματιστήριο -Καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές

Βουτιά κάνει το Χρηματιστήριο της ΑΘήνας με τον γενικό δείκτη να προσεγγίζει επικίνδυνα τις 650 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται.

Το ισχυρό sell off στις τραπεζικές μετοχές άρχισε λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης με την τράπεζα Περαιώς να βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στα όρια του limit down.

Ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται (11:50) στις 655,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,76% ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καταγράφοντας  διψήφια ποσοστά πτώσης. Η αγορά δείχνει ανήμπορη να ανακόψει το sell off που δέχεται και έτσι  η Alpha Bank χάνει -9,02%, η Εθνική Τράπεζα -13,91%, η Attica Bank -13,22%, η Eurobank -23,62% και η Τράπεζα Πειραιώς -27,44%.

Το νέο τραπεζικό sell off αποδίδεται εν μέρει στη δυσμενή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» ενώ  εκτός των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η HSBC χαρακτήρισε υπερβολική  την αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι η κατάσταση των εγχώριων πιστωτικών ομίλων είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν αλλά καλύτερη σε σύγκριση με τους φόβους των επενδυτών.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, όμως το σημαντικό είναι ότι ο Επόπτης (SSM) είναι διατεθειμένος να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαιά τους.

«Υπάρχουν διαρκή ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πιστωτική ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η αγορά επίσης ανησυχεί ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με τρόπο δαπανηρό, που είτε θα μειώνει την κερδοφορία τους είτε θα «καίει» κεφάλαια.