Τρίτο πλήγμα για το Φράγμα Νεστορίου – Κινδυνεύει και το υδροηλεκτρικό!

Εκτός από το Φράγμα του Νεστορίου αυτό καθεαυτώ που έχει “κολλήσει” από χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των υπουργείων κινδυνεύει να απορριφθεί και η συμφωνία σύνδεσης του υδροηλεκτρικού σταθμού που είχε ξεκινήσει το 2016 με τον ΔΕΔΔΗΕ, αν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν καταβάλλει το ποσό του 1.300.000 ευρώ όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Ενώ είναι ορατός ακόμα ο κίνδυνος να καλυφθεί το δίκτυο της ΔΕΗ με την παραγωγή ρεύματος που θα προέρχεται από τις ανεμογεννήτριες και δεν θα μπορεί να μεταφέρει άλλα επιπλέον φορτία.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της Καστοριάς προτού είναι πολύ αργά και το έργο οδηγηθεί στις… Καλένδες, όπως τόσα άλλα.

Η διαδικασία ένταξης του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε στις αρχές του 2016.
Στο αίτημα της Π.Ε. Καστοριάς για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού απάντησε για λογαριασμό της ΔΕΗ ο ΔΕΔΔΗΕ στις 4 Μαρτίου του 2016.
Με την “προσφορά σύνδεσης” βάση της οποίας δεσμεύεται να αγοράσει από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος το παραγόμενο ρεύμα ισχύος 7,031 ΜW και να επιβαρύνει τον διαχειριστή του έργου με 950.000 ευρώ.

Η προσφορά της ΔΕΗ ισχύει για τρία χρόνια και λήγει στις 16 Μαρτίου του 2019 οπότε η συμφωνία λύεται αυτοδίκαια και το έργο απεντάσσεται οριστικά.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το επόμενο στάδιο που είναι η αδειοδότηση εγκατάστασης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η κατασκευή του έργου, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς θα
αποφέρει έσοδα στον Δήμο Νεστορίου της τάξης του 1.100.000 ευρώ το χρόνο.
Το αίτημα της “προσφοράς σύνδεσης” προς την ΔΕΗ έγινε αποδεκτό κατά προτεραιότητα, ύστερα από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων