received_179421213000413

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: H ζωή της υπαίθρου της Καστοριάς στο στόχαστρο δηλητηριασμένων δολωμάτων

H ζωή της υπαίθρου της Καστοριάς στο στόχαστρο δηλητηριασμένων δολωμάτων

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία έσπευσε στην περιοχή του Κωσταραζίου Καστοριάς, μετά από ενημέρωση από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς για πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή.

Κατά την επιτόπια έρευνα, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ομάδας εντόπισε μια νεκρή αλεπού και ένα νεκρό τσοπανόσκυλο με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, ενώ σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν υπολείμματα αγριογούρουνου, το οποίο πιθανά να αποτελούσε το δηλητηριασμένο δόλωμα. Τονίζεται ότι στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα δραστηριοποιείται καθημερινά ένα ζευγάρι Χρυσαετών, που εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθέσιμη τροφή τρέφεται εν δυνάμει με νεκρά ζώα. Ο Χρυσαετός είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και απειλούμενα αρπακτικά της χώρας μας και προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με αφορμή το περιστατικό δηλητηρίασης η Victoria Saravia, χειρίστρια της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στη Δυτική Μακεδονία, δήλωσε: «Η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός ότι αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση της άγριας πανίδας και των αρπακτικών πουλιών της Ελλάδας, προκαλεί επίσης οικονομικές απώλειες στους χρήστες γης, όπως τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα σκυλιά εργασίας τους, αφήνοντας χωρίς προστασία τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής οφείλεται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων ως δόλωμα, πολλά από τα οποία έχουν απαγορευτεί από την ελληνική νομοθεσία, όπως και τα δηλητηριασμένα δολώματα».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος  Καστοριάς τόνισε: «Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό δηλητηρίασης. Στην περιοχή μας χρησιμοποιούνται συστηματικά δηλητηριασμένα δολώματα με συχνά θύματα τα τσοπανόσκυλα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που χάνουν τα σκυλιά τους σε ετήσια βάση. Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα είναι πέρασμα άγριων ζώων και πιθανά να έχουν δηλητηριαστεί και προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας».

Η Ιόλη, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ράτσας Border collie που συμμετείχε στην έρευνα, ανήκει στη νέα ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία και είναι το πρώτο σκυλί για δηλητηριασμένα δολώματα που έχει εκπαιδευτεί αποκλειστικά στην Ελλάδααπό Έλληνα εκπαιδευτή (Δημοσθένης Μουμιάδης, Ακαδημία Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Kynagon).

 

Η διαφύλαξη της άγριας πανίδας και της ζωής της υπαίθρου είναι στο χέρι μας!

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:

ü  Την τοπική Δασική Υπηρεσία  (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591)

ü  Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας:  τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00)

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

– Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία | Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ. 113 | kntemiri@ornithologiki.gr

– Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εταιρία Προστασίας Περιβ/ντος Καστοριάς | Τηλ. 24670 80200 | www.eppk.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες