Κίνδυνος ακυβερνησίας λόγω “Κλεισθένη” στον Δήμο Καστοριάς; | Καστοριανή Εστία

Ίσως να μη το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι που αυτοπροτείνονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς, ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα του “Κλεισθένη” θα βρεθούν την επόμενη μέρα μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη:
Όπου αν και πρώτοι, δεν θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να διοικήσουν. Και θα αναγκασθούν να συμμαχήσουν με τις μικρότερες ομάδες των δύο και τριών δημοτικών συμβούλων προσφέροντας “γην και ύδωρ” για να αποκτήσουν την σχετική πλειοηψφία, που θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Όμως αυτή η ιδιότυπη ομηρία των νεοεκλγμένων δημάρχων, δεν σταματάει εδώ. Και θα συνεχισθεί καθ΄ όλη την διάρκεια της τετραετίας, μέχρις εξαντλήσεως των ανταλλαγμάτων!

Σ΄ αυτό το αέναο “αλυσβερίσι” κυριάρχο ρόλο θα παίξουν οι έμμισθες θέσεις του Δήμου (αντιδήμαρχοι, ειδικοί σύμβουλοι κλπ) οι οποίες θα βάλουν τον επόμενο δήμαρχο σε τρομερό δίλημμα. Γιατί θα πρέπει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τις απαιτήσεις και των “δικών” του αλλά και των “άλλων”, με τους οποίους συμμάχησε αναγκαστικά για να κρατήσει την καρέκλα του!

Δηλαδή εν ολίγοις, τον δήμαρχο θα ορίζουν οι μειοψηφίες. Κι εκείνος με την σειρά του θα τις αναβαθμίζει σε… πλειοψηφίες, για να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του!

Στο Δήμο Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει – επίσημα και ανεπίσημα – το ενδιαφέρον τους πάνω από δέκα υποψήφιοι δήμαρχοι.

Και όλοι βαδίζουν θριαμβευτικά προς τις εκλογές με την σιγουριά του… άσχετου!

Επειδή προφανώς δεν γνωρίζουν τί θα συναντήσουν καθ΄ οδόν προς την κάλπη και μετά από αυτή.

Βέβαια στον τελευταίο γύρο, όπως συμβαίνει μ΄ όλους τους δρομείς (και αποδρομείς) θα μείνουν δύο -τρεις, για το φάϊναλ φορ.

Γιατί εν των μεταξύ θα προκύψουν συγχωνεύσεις σχημάτων και ετερόκλητες συμμαχίες, οι οποίες ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να διαμελιστούν εις τα εξ ών συνετέθησαν!

Αλλά τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν όταν ανοίξουν οι κάλπες. Και αρχίσουν οι υποψήφιοι να μετρούν τα “κουκιά” τους.

Τότε αυτοί που θα εκλεγούν, θα συνειδητοποιήσουν τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν μπροστά τους. Αφού κανείς μέρχρι τώρα, δεν γνωρίζει – και δεν μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί για την πραγματική εικόνα του Δήμου….

Οι περισσότεροι βλέπουν τον Δήμο σαν τρόπαιο για την νίκη τους και είναι έτοιμοι να τον λαφυραγωγήσουν από την επομένη….

Άλλοι πάλι, χρόνια ανεπάγγελτοι, προσβλέπουν σε μια επαγγελματική αποκατάσταση, μέσα από τις δομές του Δήμου!

Ελάχιστοι είναι αυτοί, που αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης τους αλλά όταν γνωρίσουν την πραγματική εικόνα του Δήμου Καστοριάς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συνεχίσουν…

Η τετραετία 2019-2023 θα είναι μια περίοδος προκλήσεων για τον Δήμο Καστοριάς (και τους άλλους Δήμους) που απαιτούν ευρείες πλειοψηφίες στο Δ.Σ. για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον.

Τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα (ΔΕΥΑΚ, υποδομές κλπ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα κληθούν οι επόμενοι να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Πολλοί εκ των οποίων είναι αυτοί που τα δημιούργησαν στο παρελθόν από διοικητικές θέσεις του Δήμου.

Και τώρα καλούνται οι ψηφοφόροι να τους επιβραβεύσουν ή να τους αποδοκιμάσουν. Ανάλογα με τα αντανακλαστικά που διαθέτουν…