Καστοριά: Μερικά καυτά ερωτήματα από συμπολίτη μας για το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος

Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο στη Δυτ. Μακεδονία και ορισμένα σημαντικά ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.: ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/26359/4101/2018 στις 22-05-2018,και βλέποντας τους τελευταίους ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ λογαριασμούς της ΔΕΗ,θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, γιατί πραγματικά κατάφερε να περάσει ένα μέτρο ανακούφισης των οικιακών καταναλωτών της περιοχής μας,αλλά ταυτόχρονα να θέσω κάποια σημαντικά ερωτήματα που αφορούν μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας.

1) Η απόφαση αυτή αφορά όχι μόνο τη ΔΕΗ αλλά και τους άλλους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας.Ερωτώ λοιπόν για ποιό λόγο οι υπόλοιποι πάροχοι, ενώ ήταν ενήμεροι απο το τέλος Μαίου, δεν φρόντισαν να εφαρμόσουν το Π.Ο.Τ. στη περιοχή μας? Και γιατί στις επανειλημμένες οχλήσεις απο εμένα προσωπικά στον συγκεκριμμένο πάροχο που ανήκω ( ΗΡΩΝ ), αποφεύγουν να απαντήσουν ενώ έχουν περάσει ήδη 15 ημέρες, και έχουν πληρωθεί οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί?

2) Η παραπάνω Κ.Υ.Α. γράφει ότι εξαιρούνται του Π.Ο.Τ. οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού η εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.Ερωτώ λοιπόν για ποιό λόγο η ΔΕΗ δεν έχει αποδόσει το παραπάνω Π.Ο.Τ. σε αυτούς που έχουν ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ,και τους έχει εξαιρέσει? Και γιατί ενώ έχω υποβάλλει εδώ και 15 ημέρες αντίστοιχα ερωτήματα στη ΔΕΗ, δεν έχω λάβει κάποια απάντηση?

3) Την 1η ημέρα που κυκλοφόρησαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ,ψάχνοντας να βρώ τι συμβαίνει μπήκα στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ, όπου υπήρχε συγκεκριμμένη εφαρμογή, και καταχωρώντας τον αριθμό της παροχής,έβλεπε κανείς αν δικαιούται το Π.Ο.Τ η όχι. Ερωτώ λοιπόν για ποιό λόγο μετά την πρώτη ημέρα η συγκεκριμμένη εφαρμογή της ΔΕΔΔΗΕ έχει πέσει και δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα ?

4) Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής μέσα στο καλοκαίρι έφυγε απο τη ΔΕΗ, και πήγε σε κάποιον άλλο εναλλακτικό πάροχο. Ερωτώ λοιπόν τι θά κάνει η ΔΕΗ με όλους αυτούς τους οικιακούς καταναλωτές που μέσα στο 2018 έφυγαν απο τη ΔΕΗ και πήγαν σε άλλους πάροχους ? Γιατί και στη ΔΕΗ απήυθυνα το παραπάνω ερώτημα, και απάντηση δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα.

5) Εκτός απο τους οικιακούς καταναλωτές στη περιφέρεια μας υπάρχουν και πλήθος επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια στον άλφα η βήτα βαθμό, εκτός απο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με την μείωση του πληθυσμού της Δυτ. Μακεδονίας, και με πλήθος προβλημάτων υγείας, λόγω της χρήσης εδώ και δεκαετίες του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ερωτώ λοιπόν τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, έτσι ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν στη περιοχή μας με αντίξοες κιόλας καιρικές συνθήκες ?

6) Αλήθεια που είναι τα κόμματα, οι οργανώσεις, οι τοπικές δημοτικές κινήσεις, οι εφημερίδες, και οι λαλίστατοι περι παντός επιστητού ενεργοί πολίτες στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης ? Αυτά τα προβλήματα δεν τους απασχολούν, η τα έχουν λύσει ? Γιατί εγώ προσωπικά νοιώθω πολίτης Β κατηγορίας, ακόμη και με την σημερινή κυβέρνηση της < Αριστεράς >, και νοιώθω ότι ζώ σε ένα άλλο κράτος, πέρα και έξω απο το Αθηνοκεντρικό κράτος.

 

Σταύρος Γιαννέλης