Πνευματικό Κέντρο σχεδιάζει ο Δήμος Καστοριάς με τα… υπόλοιπα της Διαθήκης Παπαλαζάρου | Καστοριανή Εστία

Δείτε αποκλειστικά την εισήγηση του Ανέστη Αγγελή στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καστοριάς με την Εγνατία ΑΕ για την κατασκευή Πνευματικού Κέντρου.

 

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που η δημοτική αρχή του Δ. Παπουλίδη έβαλε “λουκέτο” στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Με μία μάλλον ασαφή αιτιολογία, που δεν έπεισε ποτέ κανέναν για την αναγκαιότητα της επιλογής της.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας, για την κατασκευή νέου πνευματικού κέντρου, με την αξιοποίηση της διαθήκης Παπαλαζάρου που τότε υπολογιζόταν στα 2.000.000 ευρώ.

Έκτοτε το  Πνευματικό Κέντρο υπήρχε σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις  των υποψηφίων δημάρχων αλλά επί της ουσίας παρέμεινε μια… μαγική εικόνα που είχε στοιχειώσει στην συνείδηση των πολιτών.

Η δημοτική αρχή του Ανέστη Αγγελή που είναι ο τελευταίος “κληρονόμος”  αυτής της στρεβλής  εικόνας για τον δήμο, αποφάσισε  να κάνει ορισμένα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ξεκινώντας την κατασκευή του πνευματικού κέντρου στο δημοτικό οικόπεδο απέναντι από το Ενυδρείο στην είσοδο τής πόλης.

Σκόνταψε όμως σε δύο σημεία:

– Το πρώτο είναι ότι αν ο Δήμος ακολουθούσε την προβλεπόμενη διαδικασία, με την προκήρυξη δημοσίου διαγωνισμού, το ποσό που απαιτούνταν για την κατασκευή του κτηρίου θα ξεπερνούσε τα 10.000.000 ευρώ.

– Και το δεύτερο είναι ότι τα χρήματα που υπήρχαν εκείνη την στιγμή στον τραπεζικό λογαριασμό της Διαθήκης Παπαλαζάρου – με τα οποία υπολόγιζε να κατασκευάσει τουλάχιστον τον μεταλλικό σκελετό του κτηρίου – υπολείπονταν κατά 782.000 ευρώ, από το αρχικό ποσό! Χωρίς να υπολογίζονται οι νόμιμοι τόκοι 20 ετών…

 

Αλλά αντί ο Δήμος να στείλει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στο Ελεγκτικό Συνέδριο – και από κει στον εισαγγελέα –  για να καταλογιστούν ευθύνες, προτίμησε να μεταφέρει την “καυτή πατάτα” του πορίσματος στην εποπτεύουσα αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το τραγελαφικό είναι ότι ο συντονιστής Βασίλης Μιχελάκης πληροφορήθηκε μόλις πρόσφατα την ύπαρξη του πορίσματος των ορκωτών λογιστών από την εφημερίδα Καστοριανή Εστία!

Το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, μεθαύριο Τρίτη, όπου αναμένεται να εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Εγνατία Οδό α.ε. για την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου.

 

Μετά την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει συμβάσεις κατασκευής έργων μεταξύ των Δήμων και εταιρειών του Δημοσίου.

[pdf-embedder url=”http://www.kastorianiestia.gr/wp-content/uploads/2018/11/Εισήγηση-Ανέστη-Αγγελή-για-Πνευματικό-Κέντρο.pdf” title=”Εισήγηση Ανέστη Αγγελή για Πνευματικό Κέντρο”]

 

[pdf-embedder url=”http://www.kastorianiestia.gr/wp-content/uploads/2018/11/Προγραμματική-Σύμβαση-Δήμου-Καστοριάς-με-Εγνατία-ΑΕ.pdf” title=”Προγραμματική Σύμβαση Δήμου Καστοριάς με Εγνατία ΑΕ”]