Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η απολογία του στην ανακρίτρια. Στα “μαχαίρια” με τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του.

 

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 11 το πρωί για δώσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση της λαθραίας εξαγωγής χρυσού, αρνούμενος κάθε παράνομη ενέργεια και τοποθετώντας στο “κάδρο” των παράνομων εξαγωγών τον ήδη προφυλακισμένο Τούρκο.

Έχοντας ανοικτό μέτωπο με τον θεωρούμενο ως “συναρχηγό” στην εγκληματική οργάνωση, Τούρκο (συριακής καταγωγής) συγκατηγορούμενό του, o ενεχυροδανειστής κατέθετε επί σχεδόν τρεις ώρες, τονίζοντας εμφατικά πως οι δραστηριότητές του είναι απολύτως νόμιμες.

Στο πλευρό του κατηγορουμένου βρέθηκαν στα δικαστήρια περίπου 20 υπάλληλοι καταστημάτων του, οι οποίοι συμπαρίστανται στον εργοδότη τους, αγωνιώντας για την τύχη που θα έχουν οι θέσεις τους.

Μεταξύ των δύο, κατά την δικογραφία, ηγετικών στελεχών της ομάδας, φαίνεται να έχει ξεσπάσει “πόλεμος” με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη.

Η αρχή φαίνεται πως έγινε από την πλευρά του αλλοδαπού κατηγορούμενου, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – ενώπιον της Ανακρίτριας αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του ήταν κατόπιν εντολής του αφεντικού του, καθώς ο ίδιος ήταν υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή.

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Ο ενεχυροδανειστής, αμέσως μετά, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον προφυλακιστέο, λέγοντας πως οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο, αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο αλλοδαπός. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις, δεν έγιναν από εμένα» ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής .

Το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του αλλοδαπού, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια, απάντησε αμέσως πως είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά: «Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα».

Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε στην δικαστική λειτουργό πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του, που κινούνται κυρίως σε δύο άξονες: Ότι δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας, αλλά νόμιμων εξαγωγών και ότι δεν υπάρχει απώλεια του Δημοσίου, καθώς οι εξαγωγές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.

Λαθρεμπόριο χρυσού

Η διαδικασία των απολογιών συνεχίζεται και σήμερα, ενώ χθες ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκαν 21 κατηγορούμενοι. Από αυτούς τέσσερις πήραν νέα προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα. Στην πλειονότητα τους οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέο έναν 39χρονο κινεζικής καταγωγής, που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο “ξέπλυμα” των χρημάτων από την παράνομη πώληση χρυσού. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 39χρονος αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν σε κινέζικο νόμισμα από συμπατριώτες του χονδρέμπορους με τα κέρδη από την πώληση του χρυσού, στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωνε στην οργάνωση, στην Ελλάδα, σε ευρώ το αντίτιμο της παραγγελίας.

ant1news.gr