Ο Ζάεφ έθεσε ανοιχτά και θέμα μειονότητας!

Μιλά για δήθεν συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα και το ΥΠΕΞ υποβαθμίζει (!) τις προκλήσεις του

Οσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση να υποβαθμίσει τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι «τα μάζεψε» μετά την παρέμβασή της, η αλήθεια είναι δυστυχώς χειρότερη από ό,τι είχε αρχικά φανεί… Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό από το βίντεο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού της FYROM, o κ. Ζάεφ ανακάλυψε και «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, για την οποία δεν έχουν κάνει τα Σκόπια τίποτα τα τελευταία 27 χρόνια, λέγοντας ότι εμποδίζεται από την Ελλάδα να μάθει τη γλώσσα της!

Το απόσπασμα αυτό ξεσκεπάζει, από τη μια, τις πραγματικές προθέσεις των Σκοπίων, που δεν είναι άλλες από τη διαιώνιση του αλυτρωτισμού τους και τη δημιουργία προβλημάτων εντός της Ελλάδας, και, από την άλλη, τα ψέματα των Σκοπίων περί δήθεν παρερμηνειών της τοποθέτησης του Ζάεφ στη Βουλή της FYROM. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος VMRO τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τέτοιο πάθος – και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Τι κάναμε εμείς γι’ αυτούς αυτά τα 27 χρόνια; Ας είμαστε ειλικρινείς – κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Μέσα από τη φιλία και λύνοντας αυτό το πρόβλημα που είχαμε για 27 χρόνια, που ήταν ένα βάρος στους ώμους μας, τώρα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα. Μέχρι τώρα απαγορευόταν, ήταν ένα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη στη Μακεδονία. Εχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να ανοίξουμε τα σύνορα».

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος συνέχισε να… σφυρίζει αδιάφορα, δείχνοντας ότι δεν έχει καταλάβει τι σημαίνουν οι δηλώσεις Ζάεφ: «Μετά τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να σπαταληθεί το διπλωματικό κεφάλαιο που έχουμε σωρεύσει. Η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα, που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας». Σε αντίθετη γραμμή, και μάλιστα με αιχμηρή τοποθέτηση, ο Παναγιώτης Σγουρίδης των ΑΝ.ΕΛ. ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., απαντώντας σε ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα – δεν ξέρω αν το ζήτησε». Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, όταν έρθει η συμφωνία, αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα την ψηφίσουμε. Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία, αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη ”Μακεδονία”».

Από τη μεριά του, ο βουλευτής της Ν.Δ., αρμόδιος τομεάρχης Γ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι, μετά την αποκάλυψη του βίντεο, «επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες. Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού». Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι «όλους τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη προσπαθούν να με μεταπείσουν στο θέμα των Σκοπίων, υποδεικνύοντάς μου να αλλάξω θέση και να στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών». Προέβλεψε δε ότι «το Σκοπιανό θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» και εκτίμησε ότι θα γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο.

Οσο για τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μόνο… γραφικές ήταν οι απόψεις του, καθώς, όταν ρωτήθηκε στον ΑΝΤ1, είπε ότι δεν διαπίστωσε αναφορές σε «μακεδονική μειονότητα», όταν ακούγεται ολοκάθαρα στο βίντεο, και φυσικά ότι θα… τράβαγε τα αυτιά του Ζάεφ γιατί παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Θα επιστρέψουν την… καυτή πατάτα;

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει όσους καταδίκαζαν από την αρχή τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών. Σχεδόν από την πρώτη στιγμή και σε κάθε ευκαιρία τη δυναμιτίζουν, δείχνοντας πως δεν έχουν καταλάβει το τεράστιο άλμα της ελληνικής κυβέρνησης και τη χείρα βοηθείας που τους έδωσε η Αθήνα για να μην εξαφανιστούν από τον χάρτη.

Το κακό είναι πως ούτε η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει σε τι παγίδα έχει πέσει και εμφανίζεται σαν να ζει στον κόσμο της. Σε λίγο θα πάρει την καυτή πατάτα και δεν θα ξέρει τι να την κάνει. Ισως το καλύτερο θα είναι να την επιστρέψει σε αυτούς που της τη σέρβιραν. Και δεν εννοώ τους Σκοπιανούς. Το ερώτημα είναι: Θα τολμήσει;

Νίκος Ελευθερόγλου

dimokratianews.gr