Σκότωσαν και αποκεφάλισαν κυοφορούσα αρκούδα στο Βόϊο

Το θέαμα που αντίκρισε η «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα» (με εκπροσώπους από την «Καλλιστώ», την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το Δασαρχείο Τσοτυλίου), παραμονές Χριστουγέννων 24/12/2018 στο χωριό Πυλωρί Βοΐου – Κοζάνης, ήταν αποκρουστικό: Μια νεκρή αρκούδα, πιθανότατα από φόλα, ακρωτηριασμένη και αποκεφαλισμένη, να κείτεται σε ένα χωράφι ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια  κοντά στον οικισμό! Το ζώο που είχε μεταφερθεί εκεί ήταν θηλυκό και μάλιστα σε κυοφορία!

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αυτή η τυφλή -για άλλη μια φορά- αυτοδικία ήταν αποτέλεσμα μαζικής ζημιάς -πιθανόν από αγέλη λύκων- σε κτηνοτροφικό κοπάδι του χωριού, χωρίς να αποκλείεται ο θάνατος των κτηνοτροφικών ζώων να επήλθε από επιδημική ζωονόσο και η κατανάλωσή τους να έγινε εκ των υστέρων, από πτωματοφάγους θηρευτές!

Ο αποτρόπαιος μετά θάνατον «βανδαλισμός» της νεκρής αρκούδας, με ακρωτηριασμό και αποκεφαλισμό, παραπέμπει όμως και αλλού: Στο παράνομο εμπόριο μελών του ζώου, για συλλέκτες τροπαίων!

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειδικό καθεστώς αποζημίωσης στο 100% για κατασπαράξεις κτηνοτροφικών ζώων από αρκούδα και λύκο, παρά την ύπαρξη επιδοτούμενων (ηλεκτροφόρες περιφράξεις) και χορηγούμενων (Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών) αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, δηλητηριάζοντας το φυσικό περιβάλλον και εξοντώνοντας αδιακρίτως την άγρια ζωή!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να διεξάγουν τις προβλεπόμενες ανακριτικές διαδικασίες, για να εφαρμοστεί επιτέλους, έστω και για ΜΙΑ φορά, μέσα στα 40 χρόνια που είναι σε ισχύ, ο νόμος για την απόλυτη προστασία της αρκούδας στη χώρα μας!

Όποιος γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό παρακαλείται να επικοινωνήσει με  το Δασαρχείο Τσοτυλίου (τηλ. 24680 49065), την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή (τηλ. 2310 477128) ή την «Καλλιστώ» (τηλ. 2310 252530).