Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για 3.200 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο «Βοήθεια στο Σπίτι» | Καστοριανή Εστία

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις 3.200 προσλήψεις μεσώ ΑΣΕΠ.

αποκαθιστώντας έτσι την πολυετή εργασιακή ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, εντάσσονταςτο πρόγραμμα στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ και διασφαλίζοντας ταυτόχρονατη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το περιεχόμενο της ρύθμισης οριστικοποιήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπεται ρητά η ενισχυμένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα, η ανάληψη χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται 3.025 συμβασιούχοι, πολύ εκ των οποίων υπηρετούν πλέον των 15 ετών, προσφέροντας υπηρεσίες σε περίποπου 78.000 ηλικιωμένους.

Ειδικότερα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ.

Προβλέπεται η σύσταση οργανικών θέσεων στους δήμους, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προς τον αριθμό, τις κατηγορίες και τους κλάδους. Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνονται υπόψη επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 7%, οι οποίες θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες, σύμφωνα με τον ν. 2643/1998.
Προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη ρύθμιση υπάγονται, οι δήμοι που συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα, εντάχθηκαν στη σύμβαση που συνήφθη με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες, μετά από αλλεπάλληλες ανανεώσεις – παρατάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Σε ότι αφορά στη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, στη ρύθμιση προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση 17 μονάδων ανά μήνα για έως και 7 έτη (συνολικά 84 μήνες). Μάλιστα η ειδική εμπειρία προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν αίτηση διορισμού. Όμως όσοι διοριστούν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν στις θέσεις διορισμού τους επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, απόσπασης ή μετάταξης.

Προβλέπεται ότι μέχρι να δημοσιευτούν από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων στις μόνιμες θέσεις που θα συσταθούν, οι ήδη απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με παράταση των συμβάσεών τους.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες, οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τους οικείος ΟΤΑ ή νομικά τους πρόσωπα, αφού οι συγκεκριμένες οργανικές θέσεις θα καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό.

Η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσεις τις νέες οργανικές θέσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους.

Ειδικά για φέτος προβλέπεται µεταβατική διάταξη κάλυψης της δαπάνης βάσει του νόµου 4483/2017, όπου γίνεται λόγος για κονδύλι 60 εκατ. ευρώ τροφοδοτούµενο από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και την ειδική εισφορά ασφαλισµένων, που θεσµοθετήθηκε µε το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012.