«Η ζωή εν τάφω» που γυρίστηκε στην Καστοριά – Πρεμιέρα σήμερα στην ΕΡΤ1

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Το casting συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Παίζουν επίσης, οι ηθοποιοί: Νικόλας Πανταζής, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρεγγίνα Παντελίδη, Μαρία Κίτσου, Τάκης Βαμβακίδης, Άρης Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Άρης Μπαλής, Στέλιος Καλαϊτζής, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Σαμόλης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρθα Μπούρχα, Μαρία Σταυράκη, Λευτέρης Παπακώστας, Θάλεια Σταματέλου, Παναγιώτης Μποτίνης, Ράνια  Οικονομίδου, Έκτορας Λιάτσος, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Κωνσταντίνος Γώγουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: View Master Films.

Ημερομηνία πρεμιέρας: Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, ώρα 22:00

Επεισόδιο 1ο. Η αφήγηση του κλασικού μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», αρχίζει γύρω στο 1924, όταν ο Μυριβήλης αναζητώντας ένα έγγραφο της Στρατολογίας αναγκάζεται να ανοίξει ένα μικρό μπαούλο, όπου έχει φυλάξει διάφορα ενθυμήματα από τη ζωή του στα χαρακώματα του Νότιου Τομέα του Ανατολικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως μας παραδίδεται από την αφήγηση, ο Μυριβήλης κατατάσσεται εθελοντής στη Μεραρχία του Αιγαίου Πελάγους και ακολουθεί όλα τα στρατιωτικά γεγονότα μέχρι τη μάχη του Σκρα, «τη φριχτή μάχη του υψομέτρου 908» κατά το μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας ωστόσο, ψάχνοντας στο μπαούλο βρίσκει έναν φάκελο με σημειώσεις από τη ζωή στα χαρακώματα του εθελοντή λοχία, διμοιρίτη του 7ου Λόχου του 4ου Συντάγματος, φοιτητή Αντώνη Κωστούλα. Σιγά-σιγά ο Κωστούλας εξελίσσεται σε μυθιστορηματική περσόνα του συγγραφέα που ζει και βιώνει αυτό που υποτίθεται έζησε ο Μυριβήλης.

Αφηγητής πλέον στο μυθιστόρημα και στο σενάριο είναι ο Αντώνης Κώστουλας, τελειόφοιτος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λόγω της έκρυθμης κατάστασης εξαιτίας του διχασμού, αναγκάζεται να επιστρέψει στη Λέσβο όπως κάνουν και οι συμφοιτητές του Ίων και Λάμπης. Στο πλοίο της επιστροφής γνωρίζονται με τον Λεωνίδα Γεράκη, λίγο μεγαλύτερό τους, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αφήγησης.

Φτάνοντας στη Μυτιλήνη, τον Κωστούλα υποδέχεται η αγαπημένη του Μυρσίνη, δασκάλα του τοπικού Παρθεναγωγείου που μένει σε μια μικρή μονοκατοικία μαζί με τις ξαδέρφες της Τζέλικα και Λιλίτα. Η επιστροφή του Αντώνη αναπτερώνει τις ελπίδες της Μυρσίνης αλλά και του ίδιου πως σύντομα θα παντρευτούν. Μάλιστα, από την άλλη κιόλας μέρα ψάχνει να βρει μια προσωρινή δουλειά σε κάποια τοπική εφημερίδα μέχρι να πάρει το πτυχίο του.

Οι φήμες όμως, πως έρχεται ο πόλεμος στην Ελλάδα, δημιουργούν ανασφάλεια στους πιθανούς εργοδότες που αποφεύγουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό. Αυτές οι φήμες δημιουργούν και μια σκιά στις σχέσεις του Αντώνη με τη Μυρσίνη, όχι χωρίς λόγο. Ήδη η Ευρώπη έχει εμπλακεί στη μέγγενη του Μεγάλου Πολέμου εδώ και δύο χρόνια. Λογικά δεν θα αργήσει να έρθει και η σειρά της Ελλάδας…