img_06131547570966-768x512

Νέο θρίλερ: Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;

Οι συσχετισμοί των κομμάτων έχουν αλλάξει μετά τις ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Σοβαρή εμπλοκή στις επιτροπές που θα κατατεθεί η συμφωνία των Πρεσπών, προκύπτει από τις ανακατατάξεις στα κόμματα. Η αλλαγή συσχετισμών ενδεχομένως να μπλοκάρει τη συμφωνία και να μην περάσει στην Ολομέλεια τινάζοντας στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ειδικά μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι επιτροπές συγκροτούνται με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η σύνθεση των συγκεκριμένων επιτροπών διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση την εκάστοτε δύναμη των ΚΟ.

Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.

Στην επιτροπή αυτή ισχύουν τα εξής:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 βουλευτές,

-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης 27 όλα μαζί, (συμπεριλαμβανομένου του κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι αρνητικός)

-Ενας ανεξάρτητος βουλευτής που δεν στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών (Δημήτρης Καμμένος).

-Ο κ. Δανέλλης, ο οποίος μέχρι χθες εκπροσωπούσε το Ποτάμι, θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, μια και η παρουσία δεν είναι προσωπική αλλά είναι αποτέλεσμα κομματικής εκπροσώπησης.

Είναι σαφές πλέον ότι οι ισορροπίες εντός της επιτροπής διαταράσσονται, αν κάνει κάποιος τις προσθαφαιρέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως οι όποιες αλλαγές σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άρα και στην επίμαχη θα πρέπει να γίνουν με βάση της δύναμης των ΚΟ και όχι με βάση την πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση.

Πώς θα ξεπεράσουν τον σκόπελο;

Ομως, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για να ξεπεράσουν τον σκόπελο. Συγκεκριμένα σχεδιάζουν την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου (που είναι υπέρ της Συμφωνίας) ταυτοχρόνως με τον ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο συν την ένταξη νέου βουλευτή που θα εκπροσωπεί το Ποτάμι.

Ετσι οι ισορροπίες στο σύνολο των 56 πλέον βουλευτών θα μπορούν να διαμορφωθούν εφεξής στο 29 – 27 υπέρ της πλειοψηφίας.

Ως προς το πρόσωπο που θα προστεθεί στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, η Σεβαστουπόλεως ενημέρωνε επισήμως τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός.

«Η επιλογή του προσώπου είναι καθαρά διαχειριστικό θέμα, γιατί είμαστε 5. Το πρόσωπο δεν αποτυπώνει τη γραμμή του κόμματος. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη γραμμή του κόμματος τότε θα αντικατασταθεί πιθανόν από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά», έλεγαν πηγές του Ποταμιού.

Μετά και τα πυρά της ΝΔ πάντως περί επιχειρούμενου «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» με την αναδιοργάνωση της σύνθεσης των Επιτροπών λόγω πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έγκυρες πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να έχει παραπεμφθεί προς εξέταση στο Νομικό Συμβούλιο της Βουλής.

Την ίδια ώρα, κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι στις Επιτροπές της Βουλής τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και ο Πρόεδρος της Βουλής έχει το δικαίωμα να αυξομειώνει τον αριθμό τους, ώστε να εκπροσωπείται σε αυτές η δύναμη των κομμάτων.t

tanea


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες