690_40f5f0b4-3d81-466f-b9c0-a8c231bc4fad

“Πέρασε” από την Επιτροπή της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία πέρασε δια βοής, καθώς δεν έγινε ψηφοφορία αφού το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο, 29 βουλευτές υπέρ, έναντι 26 κατά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται προς κύρωηση, το πρωί της Πέμπτης, στις 10:00, στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να γίνει μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αν δεν μεσολαβήσει κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, όπως αφήνουν στελέχη της ΝΔ να κυκλοφορεί.

Στην κυβέρνηση θεωρούν εξασφαλισμένη την πλειοψηφία κι όπως όλα δείχνουν είναι πιθανό να ξεπεράσει τις 151 θετικές ψήφους. Πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» αναμένεται να πουν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος κατά δήλωσή του θα παραδώσει την έδρα του, οι κ.κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ωστόσο, συνυπολογίζεται στα «ναι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε πετυχημένη τη συμφωνία και επέκρινε ΝΔ και ΔΗΣΥ για πενία επιχειρημάτων και πολιτική πίεση, λόγω των διαφορετικών θέσεων που υπάρχουν για το Μακεδονικό εντός των κομμάτων τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη σημερινή συνεδρίαση, ζήτησαν να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, καθώς και επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ, με το κείμενο του Συντάγματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις, αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας - Συμφωνία των Πρεσπών

Διαρκείς εντάσεις στην συνεδρίαση της Τρίτης

Σε κλίμα μεγάλης έντασης διεξήχθη η συζήτηση και την Τρίτη στην Επιτροπή. Αρχικά η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε διαδικαστικά θέματα, για τη νομιμότητα της σύνθεσης της αρμόδιας επιτροπής, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήρθε σε “μετωπική σύγκρουση” με τον Πάνο Καμμένο.

Η αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων, προκάλεσε την έκρηξη του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος υποστήριξε ότι καταρρέει η συμφωνία. «Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, τότε γιατί γίνεται η συμφωνία; Μόνον με την αναφορά αυτή του Υπουργού καταρρέει η συμφωνία», ανέφερε ο κ. Καμμένος με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας - Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών της γείτονος. «Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους. «Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Την άποψη ότι συνιστά «αλυτρωτισμό» η θέση ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης.

«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, υπάρχουν Μακεδονίες κι άλλων κι όταν ακούμε την ιαχή για τη Μακεδονία που είναι μια και ελληνική, αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Την συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε και ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κανείς προτιμά τη σύνθετη ονομασία ή το σκέτο «Μακεδονία».

Θυελλώδης ήταν εξάλλου η διαδικασία από την πρώτη ημέρα της συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπήρξαν καταγγελίες από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ περί παράνομης και στημένης σύνθεσης, ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη ο Πάνος Καμμένος είπε πως «από Κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε Κυβέρνηση αποστασίας».

 

ant1news.gr


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες