Καθιερώνεται ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καστοριάς

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καστοριάς η Κυριακή πριν από την 24η Μαρτίου.

 

Την ημέρα αυτή το έτος 1944 τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν στην περιοχή του Ξενία και συγκεκριμένα στην οικία Βαλαλά περίπου 1.000 άτομα της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς και τα μετέφεραν στα κρεματόρια του Άουσβιτς από που επέστρεψαν μετά τον πόλεμο μόνο 37 άτομα!

 

Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής αφού καταδίκασε τους πρόσφατους βανδαλισμούς από αγνώστους του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην ίδια περιοχή, αναφέρθηκε στην αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων επί αιώνες στην Καστοριά. Και σαν δείγμα ανέφερε την εκκλησία της Παναγίας της Ευραΐδας που παραμένει ακόμα σαν σύμβολο στην ομώνυμη συνοικία.

 

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Λεωνίδας Παπαδημητρίου στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο Δήμος  θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. “Για να μην υπάρξει εκμετάλλευση από ιδιώτες” όπως τόνισε χαρακτηριστικά!