Ορατή στην Ελλάδα η ολική έκλειψη Σελήνης, τα χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου

Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, προς τα χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου, η πρώτη πανσέληνος του έτους θα συνδυασθεί με μια ολική έκλειψη Σελήνης, ενώ ταυτόχρονα το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό (υπερπανσέληνος), ενώ θα έχει και μια σκουροκόκκινη απόχρωση λόγω της έκλειψης.

 

Η έκλειψη στο σύνολό της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη χώρα μας, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό. Η ολική φάση της έκλειψης (που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα) θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα κορυφωθεί φτάνοντας στο μέγιστο σημείο στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδας.

Μαζί με τη μερική έκλειψη, το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες. Όσοι ενδιαφέρονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Επειδή η Σελήνη δεν είναι τόσο λαμπερή όσο ο Ήλιος, σε αντίθεση με ό,τι συνιστάται στις περιπτώσεις παρακολούθησης των δυνητικά επικίνδυνων ηλιακών εκλείψεων, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων για να δει κανείς απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια.

Η έκλειψη του Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης, έως τις 26 Μαΐου 2021, αλλά η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους θα συμβεί φέτος στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου. Θα είναι το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία: NASA

ert.gr