Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αρχική Ελλάδα Οικονομία Το τελικό σχέδιο για κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Το τελικό σχέδιο για κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Για χρέη ποιας περιόδου θα ισχύσει επανυπολογισμός και «κούρεμα». Με βάση το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ ο υπολογισμός των δόσεων με ανώτατο όριο τις 120. Ποιο δικαίωμα επιλογής θα έχουν οι οφειλέτες. Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έως 120 δόσεων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, στη διαδικασία επανυπολογισμού θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άλλωστε, την μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 60% με 70%.

Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη. Βάσει του σχεδιασμού θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να «τρέξει» από τον Μάρτιο.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων, οι 120.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης, το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς ένα πιθανό «κούρεμα» της βασικής οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης.

Περισσότερα στο Euro2day