Την δυνατότητα 10 ημερών μετά και το πέρας της 60ης ημέρας από τη ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου και της ανάρτησης αυτού στην νέα ψηφιακή υπηρεσία για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων (πήρε ΦΕΚ η απόφαση λειτουργίας της) θα έχουν οι έμποροι προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν για την μη πληρωμή των παραγωγών όπως οφείλουν βάση του νέου θεσμικού πλαισίου. Με το πέρας της 70ης ημέρας – όπως αναφέρει η σχετική απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική απόφαση «στο χρονικό διάστημα από την 61η μέχρι την 70η ημέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου, οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν, διαμέσου της εφαρμογής, τις κάτωθι δυνατότητες:

Ι) Ο «Παραγωγός» μπορεί να σημάνει το τιμολόγιο του ως «μη εξοφλημένο». Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αναρτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την μη καταβολή.

ΙΙ) Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ισχυρισμού περί μη εξόφλησης, δίνεται εκατέρωθεν η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα».

Επιπλέον σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει η υπουργική απόφαση:

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο «Παραγωγός» μπορεί να καταχωρίζει δίχως επιβολή προστίμου τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία του εκάστοτε τιμολογίου για διάστημα 25 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο «Παραγωγός» έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε διαγραφή και επανακαταχώριση των ορθών στοιχείων ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ανάρτησης σε αρχείο με το μορφότυπο .pdf των σχετικών παραστατικών σε περίπτωση α) αμφισβήτησης στοιχείων τιμολογίου από τον έμπορο β) διαφωνιών μεταξύ εμπόρου παραγωγού.

Από την 26η ημέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου και μέχρι την 50η ημέρα, ο «Παραγωγός» εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να καταχωρίζει τα απαραίτητα στοιχεία του τιμολογίου, πλην όμως του επιβάλλεται η κύρωση της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4492/2017. Για όσες φορές εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος επαναλάβει τη διαδικασία καταχώρισης, ισχύει η ανωτέρω κύρωση. Για το ίδιο διάστημα και για τις περιπτώσεις σήμανσης διαφωνίας του εμπόρου, ο παραγωγός μπορεί να προβεί για μια μόνο φορά και χωρίς επιβολή προστίμου σε ακύρωση και επανακαταχώριση στοιχείων τιμολογίου, εφόσον τα στοιχεία του αρχικού τιμολογίου είχαν καταχωρηθεί εμπρόθεσμα.

Πέραν της 51ης ημέρας από την επόμενη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου δεν δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω τροποποίησης των στοιχείων των τιμολογίων που έχουν καταχωρηθεί.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο «Έμπορος» έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των απαιτήσεων των «Παραγωγών» που απορρέουν από τα τιμολόγια και αφορούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου έως και την 60η ημέρα, ο «Έμπορος» έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώριση με την οποία δεν συμφωνεί, με την υποχρεωτική συμπλήρωση κειμένου τεκμηρίωσης, προς άμεση ενημέρωση του εκάστοτε συναλλασσόμενου «Παραγωγού», προκειμένου ο δεύτερος είτε να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις-τροποποιήσεις διαγραφή, κατά το επιτρεπτό χρονικό διάστημα, είτε να απαντήσει στη διαφωνία του εμπόρου

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

agronews.gr