Άργος Ορεστικό: Επικίνδυνες ουσίες στο νερό του Αρμενοχωρίου!!! Αποκαλυπτικό έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας!

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού, από τοξικούς διαλύτες του τετραχλωροαιθένιου, που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία δερμάτων.

Μετά τις αποκαλύψεις της “Καστοριανής Εστίας”, το περασμένο καλοκαίρι, για τις τοξικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στις γεωτρήσεις του Δισπηλιού και των Αμπελοκήπων, σειρά έχουν οι πηγές του Αρμενοχωρίου, οι οποίες τροδοτούσαν συμπληρωματικά με πόσιμο νερό την δεξαμενή του Άργους Ορεστικού, πριν αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 18293/267/4-2-2014 έγγραφο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομιού Ελέγχου της Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο περιήλθε στα χέρια μας δια την νομίμου οδού και απευθύνεται στα συναρμόδια Τμήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, που προήλθαν ύστερα από έλεγχο της Υπηρεσίας στα αρχεία της ύδρευσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Άργους Ορεστικού, ανιχνεύθηκαν οι επικίνδυνες χημικές ουσίες τριχλωροαιθένιο και τετραχλωροαιθένιο σε δείγματα νερού ανθρώπινης Κατανάλωσης τα οποία ελήφθησαν στις 2-10-2018 από:
-Εξωτερική βρύση της περιοχής Αρμενοχωρίου Άργους Ορεστικού.
– Ρέμα της περιοχής Αρμενοχωρίού.

Στο δείγμα που προήλθε από την εξωτερική βρύση της περιοχής Αρμενοχωρίου και στο ημερολόγιο προσδιορίζεται ως “δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης”, ανιχνεύθηκε από το πιστοποιημένο εργαστήριο “Avra Chenn – Κων/νος Β. Αβραμίδης” τιμή τετραχλωροαιθένιου – τριχλωροαιθένιου 54,1 mg/l η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την νομοθετημένη τιμή των 10 mg/l για το σύνολο των δύο ρύπων!

Ενώ από το δείγμα που προήλθε από το Ρέμα της ίδιας περιοχής και προσδιορίζεται ως “δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης” μετρήθηκε η τιμή τετραχλωροαιθένιου και τροχλωροαιθένιου στα 0,18 mg/l

Ο Δήμος από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, διέκοψε αμέσως την παροχή του νερού προς το δίκτυο και τοποθέτησε απαγορευτική πινακίδα στην υπαίθρια βρύση του Αρμενοχωρίου (βλ. φωτο)

Ενώ αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική μελέτη, για την τοποθέτηση φίλτρων ενεργού άνθρακα σ΄ όλα τα “ύποπτα” σημεία, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την πόλη του Άργους Ορεστικού και των οικισμών του Δήμου.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνται αποσπασματικά από τους Δήμους, το πρόβλημα με την εξάπλωση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι υπαρκτό με αυξητικές τάσεις.

Και όσο τα επίσημα όργανα του κράτους αποφεύγουν να το “ακουμπήσουν” τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται και η ανησυχία των κατοίκων θα αυξάνεται.

Πού είναι οι εξαγγελίες της Περιφέρειας από το περασμένο καλοκαίρι, για την παρέμβαση του ΙΓΜΕ, προκειμένου να γίνουν γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες, για τον εντοπισμό των ρυπαντών, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα;

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που αναβάλλουν ή αποτρέπουν μια τέτοια παρέμβαση, που θα μπορούσε να δώσει απάντηση σε πολλά ερωτήματα;

Τώρα, εκτός από τους πολιτικούς, τον λόγο έχουν και οι πολίτες…