Διευκρινίσεις του BBC μετά το άρθρο περί “αόρατης σλαβομακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το BBC, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο προς το ειδησεογραφικό δίκτυο, για το άρθρο του περί “αόρατης σλαβομακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, το BBC πρόσθεσε στο επίμαχο άρθρο τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα: Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μια μειονότητα, η οποία είναι θρησκευτική και αφορά τους Μουσουλμάνους της Θράκης. Σε ιστορικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει θεωρήσει τους Σλαβομακεδόνες ως γλωσσική και όχι ως εθνοτική  ομάδα, αναφέροντας τους ως δίγλωσσους Έλληνες ή σλαβόφωνους Έλληνες.  Σύμφωνα με έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες”, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.  H συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας είναι Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – κάτι που, όπως σημειώνει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μια μακεδονική εθνότητα, σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.

Τέλος, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι από το άρθρο έχει αφαιρεθεί “κάποιο λάθος” που αφορούσε την συνταγματική αλλαγή στην γειτονική χώρα. Όμως σε αυτό το σημείο το BBC κάνει αναφορά σε “Macedonian constitution” (μακεδονικό σύνταγμα) και όχι “Βόρειο μακεδονικό” σύνταγμα ή σύνταγμα της Βορείου Μακεδονίας.

capital.gr