Περιφέρεια μηδενικής ταχύτητας… (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Αν για την χώρα η προεκλογική περίοδος θεωρείται “επικίνδυνη” επειδή από την παροχολογία μπορεί να εκτροχιαστεί η εθνική οικονομία.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση, η περίοδος αυτή θεωρείται ουσιαστικά “νεκρή” επειδή η οκνηρία που διαπερνάει οριζόντια ολόκληρο τον μηχανισμό της, προκαλεί την γενική παραλυσία!

Κανένας σε Δήμους και Περιφέρεια δεν ασχολείται αυτόν καιρό με το αντικείμενο της δουλειάς του. Είτε αποχωρεί είτε ξανακατεβαίνει στις εκλογές. Και όλοι προσπαθούν να μεταθέσουν τα προβλήματα στους επόμενους! Οι οποίοι μπορεί να είναι οι ίδιοι αλλά αυτό είναι κάτι που θα τους απασχολήσει στο μέλλον! Προς το παρόν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους….

Και γι΄ αυτό θυσιάζουν τα πάντα. Ακόμα και την αξιοπρέπειά τους! Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο μηχανισμός διοίκησης του Δήμου ή της Περιφέρειας. Το μόνιμο προσωπικό που αυτή την περίοδο θεωρεί τον εαυτό του μέρος του εκλογικού συστήματος που μπορεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα στη κάλπη.

Είναι η πρωτογενής δύναμη της δευτερογενούς ισχύος. Και σαν τέτοια, κανένας πολιτικός προϊστάμενος, που βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να επιβάλλει τους ρυθμούς του!

Το αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Όχι πως το προηγούμενο διάστημα οι μηχανισμοί των Δήμων και της Περιφέρειας έπιασαν ποτέ το μάξιμουμ της απόδοσής τους.

Πάνω σ΄ αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε μια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Λόγω της “προνομιακής” σχέσης με την κυβέρνηση, λειτούργησε περισσότερο ως εκφραστής της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος και λιγότερο ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης που την επέλεξε.

Το αποτέλεσμα είναι να καταρρίπτει τον ένα μετά τον άλλο τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύματα την κατάταξαν στον… “πάτο” της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ! Αλλά η “αφοπλιστική” απάντηση του περιφερειάρχη είναι ότι έχουμε ακόμα πέντε χρόνια μπροστά μας (sic). Επειδή το ΕΣΠΑ πήρε παράταση, αλλά δεν ξέρουμε πόσα απόμειναν στον κουμπαρά του…

Αναλογικά η Καστοριά, που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, θα πρέπει να βρίσκεται στα… τάρταρα του στατιστικού πίνακα, αλλά κανενός το αφτί δεν ιδρώνει…

Εδώ αντέξαμε…. γαστρεντερίτιδες και τετραχλωροαιθένια. Θα “κωλώσουμε” στο ΕΣΠΑ;