Δράση με θέμα: “Η αρχαιολογία στην οθόνη”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει στον επιτυχημένο θεσμό της εβδομάδας δράσης για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (15-21 Απριλίου 2019), που φέτος έχει ειδικό θέμα «Η αρχαιολογία στην Οθόνη» και συνδιοργανώνει με την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς προβολή των ταινιών «Οι Παραθεριστές της ιστορίας» (50’) μαζί με το animation «Ο Λέων των Kυθήρων» (10’) σε σκηνοθεσία Γ. Διδυμιώτη, παραγωγής Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων και «Αιγιλεία. Ναυάγιο VI» (31’) σε σκηνοθεσία του Β. Μεντόγιαννη, παραγωγής UFR Team και Iνστιτούτου Eναλίων Aρχαιολογικών Eρευνών.

Η προβολή των ταινιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00-22.00 στο αρχοντικό Τσιατσιαπά Καστοριάς.

Η ταινία «Οι Παραθεριστές της ιστορίας» με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, υπαρξιακής αναζήτησης, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

Στην ταινία animation «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων» ο Λέων αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, από την μέρα που λαξεύθηκε μέχρι την «απαγωγή» του από δυνάμεις των Ναζί, την «ομηρία του» στο Βερολίνο και, τέλος, την επιστροφή του αρχικά στην Αθήνα και μετά στην πατρίδα του.

«Αιγιλεία», κατά τον Ηρόδοτο, φέρεται να είναι η αρχαία ονομασία της νήσου Στύρα, ενός ακατοίκητου νησιού στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού, παραγνωρισμένου από τους σύγχρονους αρχαιολόγους και ιστορικούς. Το νησί αυτό αναδύθηκε αναπάντεχα από τη λήθη του χρόνου, όταν στις βόρειες ακτές του ανακαλύφθηκε το 2007 ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μία σειρά καταδύσεων στο ναυάγιο ανελκύοντας ευρήματα και τεκμηριώνοντας το χώρο φωτογραφικά και κινηματογραφικά. Tο ναυάγιο χρονολογείται στον ύστερο 2ο-1ο αιώνα π.Χ.
Η αξιολόγηση των ευρημάτων και της ιστορικής περιόδου στην οποία εντάσσεται το ναυάγιο ξαναφέρνει την ίδια ερευνητική ομάδα στο ναυάγιο των Στύρων τον Ιούλιο του 2010. Με πληρέστερη οργάνωση και ένα εξειδικευμένο ερευνητικό σκάφος αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τεχνικοί βυθού καταδύονται επί είκοσι ημέρες στο ναυάγιο. Βαθμιαία έρχονται στο φως νέα ευρήματα: κεραμεικά σκεύη, έπιπλα και τμήματα χάλκινων αγαλμάτων. Στο τέλος της έρευνας εμφανίζονται τα πρώτα τμήματα του αρχαίου ξύλινου σκαριού.
Ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί την έρευνα από τα πρώτα της βήματα, το καλοκαίρι του 2007, έως το 2010.
Το 2012 η έρευνα θα συνεχιστεί…

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2467088200