Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Κορεντσίδη στην Καστοριανή Εστία

  • “Θέλουμε να είμαστε συνειδητή επιλογή ουσίας από τους συνδημότες μας”
  • Έχω την Καστοριά στην καρδιά μου και για αυτή την Καστοριά αξίζει να αγωνιστούμε! …ώρα για δουλειά…

 

1. Κύριε Κορεντσίδη. Απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες που μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές και μέχρι τώρα δεν ακούσαμε κάτι ουσιαστικό από τους υποψήφιους για την επόμενη μέρα. Πού το αποδίδετε αυτό;

Προφανώς εννοείτε άλλους υποψήφιους. Γιατί εμείς έχουμε ήδη παρουσιάσει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα πρώτοι απ’ όλους, τις βασικές μας αρχές, τους στόχους, τις θέσεις και τις απόψεις μας, ενώ είμαστε πανέτοιμοι να ξεδιπλώσουμε ένα πλήρες σχέδιο για την επόμενη μέρα του Δήμου Καστοριάς.

Το ότι δεν ακούσατε κάτι ουσιαστικό από άλλους, είναι κάτι που με ανησυχεί κι εμένα, αν και πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες άλλες προτεραιότητες και δυσκολίες, όπως είναι η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

2. Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην  εικόνα και λιγότερη στην ουσία;

Το έχουμε δει να συμβαίνει, οι πολίτες να ψηφίζουν παρασυρόμενοι. Είτε επειδή κάποιο δικό τους συγγενικό πρόσωπο ή φίλος είναι υποψήφιος, είτε από την εικόνα, όπως επισημαίνετε.

Οι πολίτες όμως θεωρώ πως είναι πλέον ώριμοι και αντιλαμβάνονται πράγματα και καταστάσεις. Καταλαβαίνουν ποιος τους λέει ψέματα, ξέρουν ποιοι δίνουν υποσχέσεις, ενώ όταν είχαν θέσεις δεν το έκαναν και καταλαβαίνουν ποιοι και ποιες το «παίζουν» ανεξάρτητοι και ανεξάρτητες, ενώ στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι, αλλά αναζητούν με κάθε τρόπο τη στήριξη κορυφαίων πολιτικών και κομματικών παραγόντων.

Εμείς λοιπόν αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Κι έχουμε την πλήρη στήριξη της πλειονότητας των συμπολιτών μας. Εμείς διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Να συνειδητοποιήσει επιτέλους και ο πολίτης ότι πρέπει να επιλέγει, να αποφασίζει και να ψηφίζει τους ικανότερος και αυτούς που έχουν δείξει αποτελεσματικότητα. Και από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει, αλλά κυρίως μέσα από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Θέλουμε να είμαστε συνειδητή επιλογή ουσίας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε συνθήκες ευοίωνης προοπτικής για τον τόπο μας.

3. Έχετε ιεραρχήσει τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν όταν εκλεγείτε τις πρώτες… 20 μέρες; 

 Ή θα αναλωθείτε στα γνωστά στερεότυπα γούνα, τουρισμός, πρωτογενής τομέας;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο και θα πω ότι οι συγκεκριμένοι τομείς είναι πολύ σημαντικοί για την πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής. Όμως για να κοιτάξουμε στο μέλλον πρέπει να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο παρελθόν. Άρα ο τομέας του Πολιτισμού αποτελεί για εμάς έναν μεγάλο στόχο για αναδείξουμε μαζί με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της. Προτιμούμε πάντως να μη μιλήσουμε τώρα με λόγια, αλλά να το δείξουμε με τις πράξεις και με τη δραστηριότητα που θα αναπτύξουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Επομένως και απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, για εμάς δεν υπάρχουν 20, 30, 80, 100 πρώτες ημέρες, αλλά ένας διαρκής αγώνας για τα επόμενα 4, 6, 8 χρόνια, για κάθε τομέα, σε κάθε δημοτική ενότητα.

Ο Δήμος είναι ένας οργανισμός που δεν πρέπει να αφήσεις τίποτε σε δεύτερη μοίρα. Καθημερινή δουλειά επομένως για όλα τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα, με την ίδια προσοχή και την ίδια αντιμετώπιση. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συνεργασία και ομαδικότητα. Την δύναμη της ομάδας. Κι ο Συνδυασμός μας είναι το βλέπουν αυτό οι συνδημότες μας, μία πολύ δυνατή Ομάδα.

4. Αν σας ζητούσαμε να επιλέξετε ένα έργο-σημαία, που θα έδινε το στίγμα της δικής σας δημοτικής αρχής, ποιο θα ήταν αυτό;

Η δική μας “σημαία” είναι η εμπιστοσύνη των Δημοτών για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας και η δουλειά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το όνομα που δώσαμε στον Συνδυασμό μας. Το επιλέξαμε, για να δώσουμε επακριβώς το στίγμα μας. Να αφιερωθούμε αποκλειστικά στον Δήμο και να συμπαρασύρουμε και τους συνδημότες μας, ότι από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, είναι «ώρα για δουλειά».

Το μόνο εύκολο θα ήταν να κάνουμε λόγο κι εμείς για μεγάλα έργα και οράματα.
Θα μπορούσα επίσης πολύ άνετα να σας πω ότι έχω σαν προτεραιότητα ένα κολυμβητήριο, όμως δεν θα το κάνω. Άμεση προτεραιότητα όμως θα είναι ο έλεγχος και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Και φυσικά η καθημερινότητα των συνδημοτών μας, οι οποίοι σε κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούμε, ζητάνε δικαίως τα αυτονόητα.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούμε και βλέπουμε από άλλους, είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από τα οποία έχουμε θαμπωθεί, αλλά έχουμε καεί πολλές φορές στο παρελθόν.

5. Αντίθετα, τι θα προσπαθούσατε να διορθώσετε ή και να αποφύγετε από την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο;

Εύκολα και πάλι θα μπορούσα να απαριθμήσω πάρα πολλά πράγματα. Σκοπός μας όμως είναι να κοιτάζουμε μόνο μπροστά.

Είμαι σε μία ηλικία τέτοια, που έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και δεν θέλω να εκτεθώ. Θέλω και τα επόμενα χρόνια να μπορώ να κυκλοφορώ στην πόλη μου, με ψηλά το κεφάλι. Θέλω να πηγαίνω στα χωριά μας και συνομιλώντας με τους πολίτες να τους κοιτώ στα μάτια και να μου λένε ότι δεν τους εξαπάτησα, δεν τους ξεγέλασα, δεν τους είπα ψέματα.

Κι όπως συνηθίζω να τους λέω στις επισκέψεις μου, γιατί ξέρετε μπορεί να μην εμφανίζουμε φωτογραφίες με χειραψίες, αλλά κινούμαστε με σοβαρότητα και διακριτικότητα, θέλουμε να είμαστε δίπλα τους και την επόμενη μέρα και κάθε μέρα, για όλο το επόμενο διάστημα.

6. Υπάρχουν ζητήματα στο Δήμο που ενδεχόμενα θα σας φέρουν αντιμέτωπο με την προηγούμενη ιδιότητά σας ως Προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών  Καστοριάς.

Πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Δε νομίζω ότι Δήμος και Γούνα είναι αντιμέτωποι. Κι ούτε πρέπει να είναι. Ίσα-ίσα, η προηγούμενη ιδιότητα συντελεί στο να γίνει αναπτυξιακή γέφυρα και να υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, προς όφελος όλων των επαγγελματικών τάξεων και όλων των συμπολιτών μας.

Είμαι περήφανος για την αποτελεσματικότητα και το τεράστιο έργο που αφήνουμε πίσω μας, από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών και είναι κοινά αποδεκτό απ’ όλους. Έργο και αποτελεσματικότητα που δεν ήταν τυχαία, αλλά μέσα από καθημερινή προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και κυρίως μέσα από συνεργασία και ομαδικότητα.

Ένας κύκλος έκλεισε, αλλά πιστεύω ότι ένας νέος κύκλος δουλειάς, προσφοράς και αποτελεσματικότητας μπορεί να ανοίξει. Με την ίδια λογική και φιλοσοφία, δηλαδή με ομαδικότητα, συνέπεια και συνεργασία, να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για τον τόπο μας και να τον οδηγήσουμε ξανά σε δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας.
Εξάλλου, λένε ότι όταν έχεις μία πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις ποτέ, αλλά και δε δίνεις ποτέ τα μυστικό της. Εδώ πράγματι υπάρχει μία πετυχημένη συνταγή, με ορατά αποτελέσματα, αλλά το “μυστικό”, είναι γνωστό και μάλιστα δε το κρύβουμε και καθόλου. Μεράκι και αγάπη για ότι κάνεις και πολλή δουλειά με περίσσεμα προσφοράς, χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Μόνο έτσι έρχεται η αποτελεσματικότητα.

7. Πιστεύετε ότι η ποσότητα των υποψηφίων που απαιτείται στη συγκρότηση των συνδυασμών λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας;

Και πάλι θα σας μιλήσω αποκλειστικά και μόνο για το δικό μας Συνδυασμό, στον οποίο αυτό δεν υφίσταται. Αποτελούμε μία συμπαγή ομάδα ανθρώπων, όπου ο καθένας στον τομέα του έχει να επιδείξει θετικό πρόσημο προσφοράς.

Η κατάρτιση ενός καλού Συνδυασμού απαιτεί σοβαρή και σε βάθος προετοιμασία. Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στελέχωση του Συνδυασμού μας και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Το μόνο “πρόβλημα” ήταν η επιλογή των ικανότερων από αυτούς που μας ζητούσαν να μας πλαισιώσουν.

Δημιουργήσαμε μία πραγματική κυψέλη εργατικότητας και ομαδικότητας.
Ένα πολυπληθές, ποιοτικό και πολύ καλά δεμένο μωσαϊκό ανθρώπων.

Κι όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία, για εμάς η Αυτοδιοίκηση δεν είναι επάγγελμα. Είναι τόπος προσφοράς.

8. Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα δεν αποκλείεται ο κίνδυνος ακυβερνησίας στον Δήμο. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Προσωπικά πιστεύω ότι το να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους άνθρωποι που έχουν έναν κοινό σκοπό, δεν είναι θέμα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής. Θα πρέπει, κάποτε επιτέλους, να μάθουμε να λειτουργούμε, χωρίς ιδιοτέλειες και “συνδιαλλαγές”, αλλά με διάθεση προσφοράς και ομαδικότητας.

Και αυτό, δεν είναι ζήτημα ενός Νομοσχεδίου ή ενός εκλογικού συστήματος. Είναι ζήτημα απλής λογικής. Λογική και συναίνεση, που μέχρι τώρα δυστυχώς απουσιάζουν.

Η τετραετία 2019-2023 θα είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων για τον Δήμο Καστοριάς που απαιτούν ευρείες πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον.

Γι’ αυτό κι εμείς, που έχουμε την στήριξη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, ζητάμε μία ισχυρή εντολή και μία δυνατή πλειοψηφία για την επόμενη μέρα του Δήμου Καστοριάς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω πως οι συνεργασίες δεν με φοβίζουν και η μέχρι τώρα πορεία μου αποδεικνύει πως τις αναζητώ και ότι με συνεργασίες πορεύτηκα και στο Σύνδεσμο Γουνοποιών αλλά και σε οποιαδήποτε θέση βρέθηκα στο παρελθόν. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για το καλό του τόπου μας, για τον τόπο που ζουν τα παιδιά μας οι συνεργασίες όχι μόνο δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν αλλά θα πρέπει να είναι η αυτονόητη σύνθεση για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της Καστοριάς.

Εμείς λοιπόν θέλουμε, ασχέτως αποτελέσματος, να συμπλεύσουμε με όλες τις «υγιείς» και «καθαρές δυνάμεις», του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, που έχουν τους ίδιους στόχους, τις ίδιες αρχές και να λειτουργήσουμε όσο πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών και της αναπτυξιακής προσπάθειας του τόπου μας. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι όλοι μας αγωνιζόμαστε για το ίδιο πράγμα.

Παρ’ όλα αυτά όμως εμείς ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν μία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή. Δώστε μας δύναμη για να «παίξουμε» δυνατά.

9. Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανομοιογένεια και ως προς τα πλεονεκτήματα αλλά και προς τα μειονεκτήματα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια του δήμου.

Πώς σκέφτεστε να τα διαχειριστείτε για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη;

Όπως προανέφερα, εδώ και πολύ καιρό πραγματοποιώ καθημερινές επισκέψεις και συναντήσεις τόσο στην πόλη της Καστοριάς, όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα και αυτό που έχω αποκομίσει είναι ότι τα προβλήματα είναι κοινά και παράλληλα κι έχουν να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα των δημοτών.

Δεν έχουμε την διάθεση να παραμελήσουμε κανέναν και δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Άλλωστε, έχω μάθει στη ζωή μου, την κοινωνική και την επαγγελματική, να συμπεριφέρομαι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Το δεδομένο επομένως για το Δήμο Καστοριάς είναι το μεγάλο μέγεθός του, αλλά και η ανομοιομορφία των προβλημάτων.

Το σημαντικό σε αυτές τις καταστάσεις και η λέξη κλειδί είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Ούτε να παραμεληθεί η περιφέρεια απέναντι στην πόλη της Καστοριάς, αλλά ούτε και το αντίστροφο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το συζητήσουμε, να το αναδείξουμε και να το καταφέρουμε προς όφελος όλων.

10. Πως σκέφτεστε να διαχειριστείτε τον αναβαθμισμένο ρόλο των τοπικών συμβουλίων για να μην είναι και πάλι διακοσμητικός.

Είναι κάτι στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Θέλουμε την ουσιαστική αξιοποίηση και την αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων, τα οποία θα αποτελέσουν για εμάς τα χρήσιμα και απαραίτητα εργαλεία για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, όλων των χωριών μας. Ακόμα κι αν ο νέος νόμος δεν το προέβλεπε, εμείς θα το κάναμε από μόνοι μας, γιατί είναι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός τον οποίον πιστεύουμε κι έτσι δεν θα έχει κανένα ρόλο διακοσμητικό. Στο σχέδιο που έχουμε έτοιμο για την επόμενη μέρα, δεν περισσεύει κανείς.

11. Η επιλογή της τοποθεσίας του εκλογικού κέντρου στην πλατεία Ομονοίας εκτός από τον ιδιαίτερο συμβολισμό εκπέμπει και κάποια άλλα μηνύματα που έχουν σχέση με τις προτεραιότητες του προγράμματος σας;

Σίγουρα η επιλογή του χώρου όπου είναι πλέον το σπίτι μας για την προεκλογική περίοδο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Είναι μία συμβολική αλλά ταυτόχρονα και συνειδητή επιλογή.
Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το εγκαταλελειμμένο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς πρέπει να ζωντανέψει και πάλι. Είναι ιδιαίτερα θλιβερή η εικόνα της Μητροπόλεως για όλους εμάς που περπατήσαμε τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια σε αυτήν. Θυμάμαι και αναπολώ πολλές φορές, τις όμορφες, φωτεινές στιγμές της. Ξέρω τις δυνατότητές της αλλά και βιώνω τις αδυναμίες της. Τη βλέπω εγκαταλελειμμένη και πληγωμένη. Ακούω καθημερινά τα γιατί των ανθρώπων της.
Αναμφίβολα, η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει κι αν με ρωτάτε αν αυτό είναι εφικτό θα σας απαντήσω χωρίς δισταγμό ΝΑΙ.
Για αυτό έχω ένα και μόνο σκεπτικό στο μυαλό μου και θέλω να γίνει πραγματικότητα. Το πώς θα κάνουμε ξανά αυτή την πανέμορφη γωνιά της πατρίδας μας τόπο ανάπτυξης και προοπτικής για όλους του δημότες, σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου Καστοριάς.

Έχω την Καστοριά στην καρδιά μου και για αυτή την Καστοριά αξίζει να αγωνιστούμε! …ώρα για δουλειά…