10-poy-gennithike-i-dimokratia2-759x500

Η “κατευθυνόμενη” δημοκρατία μας! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Κάποιοι θα πανηγυρίσουν και κάποιοι άλλοι θα προβληματιστούν!
Πόσο δημοκρατικό και ηθικά αποδεκτό είναι σ΄ένα τόπο οι δύο από τους τρεις δημάρχους του, να εκλέγονται με ποσοστά άνω του 80%. Και ένας περιφερειακός σύμβουλος να συγκεντρώσει το 1/3 του συνολικού αριθμού των ψήφων και μάλιστα σε “μονοσταυρίες”!

Αν ζούσαμε στην Βόρεια Κορέα ή έστω στην γειτονική Τουρκία θα μπορούσε να δοθεί μια λογική εξήγηση.

Όμως ζούμε – υποτίθεται – στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, όπου εκτός από τους θεσμούς, λειτουργεί και το ανεπτυγμένο κριτήριο των ανθρώπων. Το οποίο – και πάλι υποτίθεται – έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ, από την εποχή του “μεσιανισμού” και των “εθνοσωτήρων”!

Οι σκηνές όμως που διαδραματίστηκαν σε πάρα πολλά εκλογικά κέντρα, μας επιτρέπουν να αμφιβάλλουμε και για τα δύο.

Πρώτα – πρώτα οι περισσότεροι υπερήλικες, που δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, προσήλθαν υποβασταζόμενοι στα εκλογικά τμήματα με… τέσσερα διαφορετικά φακελλάκια στην τσέπη… Και υποχρέωναν τον δικαστικό να μεταφέρει το περιεχόμενό τους στον αντίστοιχο φάκελλο που θα έριχναν στην κάλπη!

Έπειτα παρατηρήθηκε το φαινόμενο – και μάλιστα σε μεγάλη έκταση – να μεταφέρονται πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια, άτομα μεγάλης ηλικίας, που έδιναν την αίσθηση ότι δεν είχαν επαφή με το περιβάλλον… Πόσω μάλλον με τις διαδικασίες εντός του εκλογικού κέντρου..

Μπορεί όλα αυτά τα φαινόμενα να παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Και να φαντάζουν γραφικά στην εποχή του facebook και του ίνερνετ. Όμως υπήρξαν καθοριστικά , όπως αποδείχθηκε, που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στην κάλπη!

Διότι δεν μπορεί να προκρίνονται από τους ψηφοφόρους με ηγεμονικά ποσοστά κάποιοι υποψήφιοι, που έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από τρεις τετραετίες στα κοινά, χωρίς ίχνος φυσιολογικής φθοράς.
Και να αποκλείονται φερέλπιδες νέοι με προσόντα και περγαμηνές στον επαγγελματικό στίβο, χωρίς το δικαίωμα να δοκιμαστούν έστω και για μία φορά!

Προφανώς επειδή το κυρίαρχο στοιχείο στην επιλογή των ψηφοφόρων είναι η αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων και όχι η αξία τους!

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με ό,τι συνέβαινε στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Τότε που ένας πολίτης απηυδισμένος από την μεγάλη αναγωρισιμότητά του Αριστείδη του δίκαιου θέλησε να ψηφίσει τον “εξοστρακισμό” του, δηλ. την εξορία του, χωρίς κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του!
Και επειδή δεν ήξερε γράμματα ζήτησε από ένα περαστικό, να γράψει το όνομά του Αριστείδη πάνω στο όστρακο, που ήταν η αρχαία εκδοχή του σημερινού ψηφοδελτίου.
Κι εκείνος το έγραψε, χωρίς να υπολογίσει ότι αφορούσε τον ίδιο…


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες