Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: “Το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ρύπανσή του σύμφυτη με την καπιταλιστική ανάπτυξη” πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Άργους Ορεστικού στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής χημείας του ΑΠΘ Γιάννης Ζιώγας. Ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η  υποψήφια δήμαρχος Άργους Ορεστικού Ανέτα Γραμμένου, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη και ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θανάσης Χαστάς.

 

Η ομιλία αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκαν στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Δισπηλιού –  Αμπελοκήπων που αποκαλύφθηκε πέρσι το καλοκαίρι με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούσαν την αλληλογραφία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις που προκαλεί στην δημόσια υγεία η χρήση χημικών ενώσεων τριχλωροαιθυλένιο και τετραχλωροαιθυλένιο από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επίσης αναφέρθηκε και στις μετρήσεις που γίνονται από ιδιωτικά και όχι δημόσια εργαστήρια με τα γνωστά αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα τα οποία περισσότερα συσκοτίζουν παρά ενημερώνουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοτα στην υγεία του και στο περιβάλλον. Αλλά και στις προσπάθειες των τοπικών φορέων να καλύψουν “κάτω από το χαλί” το τεράστιο πρόβλημα που θα απασχολήσει τις τοπικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια.

Δείτε το βίντεο