Οι δήμοι Καστοριάς, Γρεβενών και Δεσκάτης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα WiFi4EU για wifi σε δημόσιους χώρους

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU, η οποία διήρκεσε από τις 4 έως τις 5 Απριλίου. Ετσι 3.400 δήμοι θα λάβουν κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ το καθένα, για να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης των σημείων ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως σε δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την παρούσα πρόσκληση ήταν 51 εκατομμύρια ευρώ και οι αιτήσεις προέρχονταν από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ χαιρέτισε την ανακοίνωση: «Διαπιστώνουμε με χαρά ότι η ανταπόκριση των δήμων στη δεύτερη αυτή πρόσκληση ήταν εξαιρετικά θετική με περισσότερες από 10.000 αιτήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνδέουμε τους Ευρωπαίους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφελούνται από τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.» Συνολικά, σχεδόν 9.000 κουπόνια θα διατεθούν στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU.

Δύο ακόμη προσκλήσεις θα διοργανωθούν έως το τέλος του 2020, από τις οποίες η μία εντός του έτους. Η πρωτοβουλία WiFi4EU εντάσσεται στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης που ξεκίνησε το 2018, επιλέχθηκαν 2800 δήμοι οι οποίοι έλαβαν κουπόνι WiFi4EU ύψους 15 000 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων καθώς και τους δικαιούχους από όλες τις χώρες διατίθενται εδώ. Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκαν: ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – Municipality of Grevena ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ – Municipality of Deskati ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Municipality of Kastoria

Επιλαχόντες: ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ Περισσότερες γενικές πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες εδώκαι στο ενημερωτικό δελτίο.

Πηγή: e-ptolemeos.gr