Συνέντευξη Χρήστου Γκοσλιόπουλου στην “Κ.Ε.”: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – άμεσες πρωτοβουλίες από την πρώτη ημέρα»

Σε όσους αναρωτιούνται τι ήταν αυτό που ώθησε τον Χρήστο Γκοσλιόπουλο, να επανέλθει στην ενεργό δράση, μετά από απουσία πέντε ετών, ο πρώην δήμαρχος Νεστορίου απαντάει χωρίς περιστροφές

και με την σιγουριά του έμπειρου αυτοδιοικητικού, που κρατάει τον σφυγμό του Δήμου στα χέρια του.

 

-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Κατ΄ αρχήν, όπως γνωρίζετε, δεν έπαψα ποτέ να ενδιαφέρομαι για αυτά που συμβαίνουν στον Νομό και τον Δήμο μας, ακόμη και αυτά τα 5 χρόνια που απείχα. Η απόφαση μου όμως να ενεργοποιηθώ και πάλι στον χώρο της αυτοδιοίκησης στον τόπο μου, έχει μια ειδοποιό διαφορά από το παρελθόν. Τότε μ’ ενδιέφερε και η κεντρική πολιτική ενώ τώρα όχι. Μ’ ενδιαφέρει αποκλειστικά ο Δήμος και οι άνθρωποί του. Βλέπω την στασιμότητα που υπάρχει σ’ όλο τον Νομό, την ανεργία που βρίσκεται στα ύψη, την μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική των νέων ανθρώπων, την έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων, το γεγονός ότι καρκινοβατούν ακόμη και σημαντικές δημόσιες επενδύσεις όπως το φράγμα του Νεστορίου και όλα αυτά με πονούν και με προβληματίζουν.

Αποφάσισα λοιπόν να επανέλθω μετά και από παρότρυνση πολλών φίλων και συνεργατών για να συμβάλλω και εγώ με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην γρηγορότερη επίλυση των προβλημάτων που αδρανούν και στην άμεση προώθηση όσων θεμάτων καθυστερούν, ώστε όλοι μαζί οι αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί παράγοντες του Νομού να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο που είναι απογοητευμένος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Σκεφθήκατε μήπως ότι με την απουσία σας δημιουργήθηκε ένα χάσμα ανάμεσα στην γενιά του σήμερα και στην γενιά του αύριο και ότι μπορείτε να παίξετε τον ρόλο του «γεφυροποιού»?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κρισιμότητα της εποχής και η ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα σε όλους τους τομείς απαιτεί να εκλεγούν σχήματα που συνδυάζουν την  γνώση και τις δυνατότητες έμπειρων ανθρώπων με την διάθεση για προσφορά των νέων. Το δικό μας ψηφοδέλτιο διαθέτει 9 έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που διετέλεσαν στο παρελθόν σε θέσεις ευθύνης και 16 νέους ανθρώπους με καλά βιογραφικά, με συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα των οικισμών τους και με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Επίσης η παρουσία μου ως επικεφαλής, με την μακροχρόνια ενασχόλησή μου με τα προβλήματα του Δήμου και του Νομού αλλά και την εμπειρία που διαθέτω στην προώθηση και την ένταξη έργων εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσουμε ούτε μέρα για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του Δήμου μας. Το όποιο χάσμα λοιπόν υφίσταται μπορεί αυτήν την περίοδο με την δική μας παρουσία να γεφυρωθεί, να δουλέψει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά ο Δήμος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το μέλλον και την επόμενη γενιά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεται ότι βρισκόμαστε πράγματι σε μια κρίσιμη καμπή και μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής και του Δήμου Νεστορίου ειδικότερα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά τα μνημόνια, τις περικοπές, την αποεπένδυση που τα «πλήρωσαν» περισσότερο οι απομακρυσμένες από τα οικονομικά κέντρα επαρχίες, νομίζω ότι ήρθε η ώρα της αντίστροφης πορείας και των ευκαιριών για τον τόπο μας. Ο Δήμος μας σήμερα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος είναι της αδράνειας, της απογοήτευσης και της εγκατάλειψης των προσπαθειών που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση και την απώλεια του Δήμου. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της δουλειάς, της προσπάθειας με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα αξιοποιεί αυτά που έχουν γίνει, θα ολοκληρώσει τις παραγωγικές υποδομές (πχ. τα φράγματα Νεστορίου και Διποταμίας με τα αντίστοιχα αρδευτικά), θα δημιουργήσει νέους πόλους έλξης επισκεπτών και θα επενδύσει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Γράμμου.

Μέχρι τώρα για παράδειγμα στην περιοχή του Γράμμου δεν υπήρχαν ολοκληρωμένες υποδομές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μια επένδυση. Από την στιγμή που έγιναν οι οδικοί άξονες, ανοίγονται νέοι δρόμοι για να έλθουν οι επενδύσεις.

Και αυτό μπορούμε να το συσχετίσουμε με τον γνωστό επιχειρηματία ο οποίος επένδυσε στην εμφιάλωση του νερού κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ κατά την άποψή μας αν υπήρχε ακόμα το παλιό οδικό δίκτυο του Γράμμου. Διότι καμία επένδυση δεν θα μπορούσε να σταθεί εκεί χωρίς δρόμους για να μεταφέρονται τα νερά από το Πευκόφυτο προς τα λιμάνια της χώρας με μεγάλα τριαξονικά φορτηγά αυτοκίνητα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεται ότι θα υπάρξει συνέχεια από τον ίδιο ή και από άλλους επενδυτές?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Γράμμος προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις λόγω των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων στους τομείς της κτηνοτροφίας, συμβατικής ή βιολογικής, των δασών, αφού πέρα από την υλοτομία και την εμπορία των δασικών προϊόντων θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις στην μεταποίηση των προϊόντων αυτών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκμετάλλευσης του πόσιμου νερού και τον ορεινό τουρισμό.  Από πληροφορίες που διαθέτω ο ίδιος ο επενδυτής της μονάδας συζητά ήδη και κάποια άλλη επένδυση στους τομείς που ανέφερα. Προσωπικός μου στόχος ως δημάρχου θα είναι η προσέλκυση και η στήριξη τέτοιων επενδύσεων για κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν και τα γνωστά «βαρίδια» στον δήμο. Όπως το Φράγμα του Νεστορίου, η ΔΕΡΑΣΕΝ κλπ. Θεωρείται ότι είναι αντιμετωπίσιμα από την πλευρά σας αυτά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι τελευταίες πληροφορίες που έχω από την κυβέρνηση είναι ότι το Φράγμα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Πάνω σ΄ αυτό ενημερωθήκαμε ότι η κοινοπραξία που το είχε αναλάβει παίρνει πίσω τις μηνύσεις και επέρχεται κάποιος συμβιβασμός, προφανώς με κάποιες επιπλέον συμβάσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει άμεσα το έργο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν και τα αρδευτικά δίκτυα. Αλλά και το υδροηλεκτρικό του Νεστορίου που θα προσφέρει ένα τεράστιο έσοδο στον Δήμο για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα.

Ακόμα ο Δήμος θα πρέπει να προωθήσει άμεσα την ένταξη στο πρόγραμμα του φράγματος της Διποταμίας, του οποίου ολοκληρώθηκε η μελέτη με προυπολογισμό 19,4 εκατομμύρια ευρώ, που θα αρδεύσει 5.500 στρέμματα και θα δώσει δουλειά και εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Όμως ο Δήμος Νεστορίου αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει ένα άλλο πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που ενδεχομένως δεν το έχουμε εντοπίσει και δεν το έχουμε μελετήσει σε βάθος.  Οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος είναι ανεπαρκέστατες για έναν δήμο με τόσο μεγάλη έκταση (630 χιλ. στρεμμάτων) και με τόσους οικισμούς που όλοι χρειάζονται τα δίκτυά τους, τις συντηρήσεις τους και τις παρεμβάσεις τους. Τα έσοδα έχουν μειωθεί από 450.000 € η ΣΑΤΑ τον χρόνο σε 141.000€ και από 249.000€ τον μήνα λειτουργικά σε 79.000€!

Γι΄αυτό τον λόγο ο Δήμος καρκινοβατεί οικονομικά και αν δεν βρει δικά του έσοδα, θα κλείσει! Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει…  Αυτό είναι κάτι που με απασχολεί έντονα. Επίσης και ο μηχανολογικός μηχανισμός του Δήμου είναι πεπαλαιωμένος και το προσωπικό είναι ελλειμματικό και τα χρήματα είναι ανεπαρκέστατα. Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνει η νέα δημοτική αρχή? Πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου. Τα δικά του έσοδα. Και δεν μπορεί να περιμένει από το κράτος. Δεν πρόκειται να του δώσει ποτέ κανένας.

Τι μπορεί να κάνει σε αυτόν τον τομέα? Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να αξιοποιήσει έναν καινούργιο νόμο, και είναι ο νόμος περί ενεργειακών κοινοτήτων. Οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν την δυνατότητα σε έναν δήμο, σε συνεργασία με άλλους δήμους και φορείς να κάνουν μία επένδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως των φωτοβολταϊκών, η οποία  χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ και από τον Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό να συμψηφίσει το ενεργειακό κόστος. Όχι να εισπράξει χρήματα για να αυξήσει τα έσοδά του αλλά να μειώσει τις ενεργειακές του δαπάνες. Αν για παράδειγμα ο δήμος μας ξοδεύει κάθε χρόνο 150 – 200 χιλ. ευρώ για την ΔΕΗ, κάνοντας μία τέτοια μονάδα, θα μπορούσε να μηδενίσει αυτό το κόστος. Και άρα να περισσέψουν 200 χιλ. για την καθημερινότητα.

Το δεύτερο είναι να επανέλθουν τα βοσκοτόπια στον δήμο. 120.000 € το χρόνο έχουν χαθεί με τον νόμο του 2015 όταν μεταφέρθηκε η εκμετάλλευση των βοσκοτόπων από τους δήμους στις περιφέρειες. Πράγμα που δεν χρειαζόταν να γίνει. Με αποτέλεσμα να μας στερήσει σημαντικά έσοδα που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε για την καθημερινότητα.

Ένα άλλο είναι η λειτουργία του υδροηλεκτρικού, που θα αποφέρει στον Δήμο πάνω από 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Σκεφτόμαστε επίσης να βγάλουμε και μια άδεια για υδροηλεκτρικό στο φράγμα της Διποταμίας. Οψέποτε λειτουργήσει και αυτό ξεπερνώντας τα εμπόδια που υπάρχουν.

Άρα πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να τα αποδώσουμε ανταποδοτικά στους κατοίκους με αυτές τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα κλπ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον τομέα του τουρισμού έχουν δημιουργηθεί αρκετές υποδομές τα προηγούμενα χρόνια από ιδιωτικές επενδύσεις. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς προσφεύγουν  στην φιλοξενία προσφύγων για να επιβιώσουν. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει ειδικός άξονας στο πρόγραμμά μας που σχετίζεται με τoν τουρισμό και την αύξηση της επισκεψιμότητα στην περιοχή. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ομορφύνουμε τα χωριά μας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Διότι όταν έρχεται ένας επισκέπτης πρέπει να βλέπει ένα χωριό όμορφο που να προσιδιάζει στην παραδοσιακότητά μας, να μη ξεφεύγει αρχιτεκτονικά από το παρελθόν και να συνδυάζεται με  τον σύγχρονο τρόπο ζωής των ανθρώπων. Γι΄ αυτό έχουμε αυτή την στιγμή  δέκα ώριμες αναπλάσεις για δέκα διαφορετικούς οικισμούς οι οποίες όταν ενταχθούν και υλοποιηθούν θα δώσουν άλλη όψη σε αυτά τα χωριά και θα βοηθήσουν στην αύξηση των επισκεπτών.

Το δεύτερο είναι να εντάξουμε στο πρόγραμμα και έχουμε έτοιμες τις μελέτες για τα δύο μοναστήρια της Τσούκας και του Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι που κι αυτά θα βοηθήσουν στην έλευση τουριστών και επισκεπτών στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού που σκοπεύουμε να αναδείξουμε.

Το τρίτο είναι να βάλουμε επιτέλους σε λειτουργία σε ετήσια και καθημερινή βάση τις υποδομές που έχουμε ετοιμάσει και αδρανούν σήμερα όπως π.χ. ο νερόμυλος του Νεστορίου, το river party, το Κέντρο Ενημέρωσης Γράμμου. Αυτά όλα υπάρχουν, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την κατασκευή τους αλλά δυστυχώς είναι κλειστά και πρέπει κάποτε να λειτουργήσουν.

Το επόμενο είναι να συντηρήσουμε τα τρία περιπατητικά μονοπάτια που έχουμε δημιουργήσει και ξοδέψαμε πολλά λεφτά γι΄ αυτά και η Περιφέρεια στο μεγάλο μονοπάτι και ο Δήμος στα υπόλοιπα δύο μονοπάτια, να τα προβάλλουμε και να τα λειτουργήσουμε για να έρχεται ο κόσμος στην περιοχή μας.

Επίσης έχω πει πολλές φορές ότι χρειάζεται μια νέα θεώρηση της λειτουργίας του river party, του χώρου και όχι μόνο της εκδήλωσης, με την εμπλοκή των τοπικών επιχειρηματιών. Επίσης σκοπεύουμε να κάνουμε μια καινούργια μελέτη για τις υποδομές του χώρου που σχετίζονται με την ύδρευση, την αποχέτευση, την κατασκήνωση, τους χώρους εστίασης κλπ. Με την δημιουργία περιπτέρων για να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Έχουμε επίσης νέες ιδέες για την δημιουργία υποδομών όπως η πίστα αναρρίχησης σε βράχους και το τελευταίο που έχω αναφέρει και είναι πολύ σημαντικό είναι η αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών που υπάρχουν στην περιοχή του Νεστορίου. Προχθές στην Πτελέα ανακαλύφθηκε μια επιτύμβια στήλη τουλάχιστον 2000 χρόνων που υποδηλώνει ότι κάπου εκεί είναι θαμμένη η αρχαία πόλη της Βάτινας. Επίσης έχει ανακαλυφθεί Ρωμαϊκή πόλη και στο Νεστόριο. Υπάρχουν περίφημα ψηφιδωτά από το κάστρο του Νεστορίου μέχρι τον Αλιάκμονα γιατί υπήρχε εκεί αρχαία πόλη. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει ποτέ ανασκαφές παρά ελάχιστες. Σκοπός μας είναι να έρθουμε σε επαφή με κάποιο πανεπιστήμιο, να μας υιοθετήσει, να ενταχθούμε σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν άμεσα οι ανασκαφές.

Επίσης έχουμε παραχωρήσει στο παρελθόν το πέτρινο – όμορφο σχολείο του Άνω Νεστορίου για το οποίο δαπανήσαμε 500.000 €, στην αρχαιολογία και σκεφτόμαστε να κάνουμε πρόταση προς την αρχαιολογική υπηρεσία, να γίνει ένα διαδραστικό μουσείο, που θα παρουσιάζονται με αυτόν τον τρόπο η ιστορία όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού Καστοριάς.

Δυστυχώς τα ευρήματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στο Νεστόριο έχουν μεταφερθεί στο μουσείο του Άργους Ορεστικού, λόγω έλλειψης χώρου για να στεγαστούν.

Και τέλος χρειάζεται μια διαρκής συζήτηση με τους φορείς του τουρισμού και μια συνεχής προβολή, με σύγχρονο υλικό για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Και ένα τελευταίο. Αυτό που ανακοινώθηκε τελευταία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη που παρέχει στον συνδυασμό σας. Πώς το σχολιάζετε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος, υπερκομματικός και δεν έχει αποδεχθεί χρίσμα ή στήριξη από κανέναν. Στον συνδυασμό μας συμμετέχουν πρόσωπα από όλα τα κόμματα με κοινές συνισταμένες την αγάπη για τον τόπο μας και την διάθεση για προσφορά.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την ανακοίνωση που αναφέρετε γι’ αυτό και αντιδράσαμε άμεσα εκδίδοντας δελτίο τύπου όπου απορρίψαμε κάθε προσπάθεια κομματικού καπελώματος και εκμετάλλευσης της διακομματικής μας προσπάθειας.

Επίσης, όπως ήδη γνωρίζετε, έχω αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών όπου του ζητάω κατά την μετάδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων ο συνδυασμός μας να καταγράφεται και να παρουσιάζεται με χρώμα λευκό και να μην ταυτίζεται με κανέναν κομματικό σχηματισμό.

Η «Πρωτοβουλία για τον Δήμο Νεστορίου» ξεκίνησε και θα συνεχίσει αυτόνομα και υπερκομματικά.