Συνδυασμός “Δήμος Μπροστά”: Ώρα για αλήθειες: Ασφάλεια και ποιότητα του νερού

Αλήθεια 1η

Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις προς τους υπεύθυνους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Άργους Ορεστικού, για να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα της έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αιτία της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό, η απάντηση ήρθε τελικά.. από τα ΜΜΕ που δημοσιοποιήσαν τελικά το περιεχόμενο της έκθεσης.

Εμείς διαπιστώνουμε πως μάλλον ο Δήμος είχε τους λόγους του να κρατήσει την έκθεση, που εκδόθηκε ήδη από τις 26.03.2019 και κοινοποιήθηκε άμεσα στον Δήμο, καλά κρυμμένη στα συρτάρια του δήμου γιατί όπως διαβάζουμε:

-η αιτία της επιδημίας γαστρεντερίτιδας ήταν υδατογενής με πιθανότερη πηγή το πόσιμο νερό, σε αντίθεση με όσα έλεγε με βεβαιότητα ο Δήμος όσο κατά την διάρκεια όσο και μετά τη επιδημία,

-το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνει σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις που υδροδοτούν το Άργος Ορεστικό. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε για απουσία προστατευτικής περίφραξης, πλέγμα στο παράθυρο της δεξαμενής που δεν είναι κατάλληλο για να αποτρέπει την είσοδο τρωκτικών, καθώς και φθορές με οπές στα τσιμέντα της οροφής,

-ένα από τα δείγματα που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ 3 ημέρες μετά την έναρξη της επιδημίας και αφού μεσολάβησε η υπερχλωρίωση του νερού ήταν θετικό για κολοβακτηρίδιο, σε αντίθεση με όλα τα δείγματα που έλαβε ο Δήμος,

-τα δείγματα που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν τελικά αρνητικά για τον ιολογικό έλεγχο για την ανίχνευση του ιού που προκάλεσε την επιδημία (νοροϊός). Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο ο Δήμος δεν έκανε και ιολογικό έλεγχο στα αρχικά δείγματα που έστειλε σε ιδιωτικό εργαστήριο καθώς ο μικροβιολογικός έλεγχος που έκανε δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό. Άλλωστε στα μέτρα που προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ο συμπληρωματικός έλεγχος των δειγμάτων για ιούς και παράσιτα, πέραν των διατάξεων δηλαδή της κείμενης νομοθεσίας.

Ο Δήμος επαναλαμβάνει ότι παίρνει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα του νερού και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Ελπίζουμε πως θα τηρηθούν και όλες οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποτροπή επανάληψης του φαινομένου.

Αλήθεια 2η

Όταν διαπιστώθηκε η ρύπανση της πηγής του Αρμενοχωρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, και κοινοποιήθηκε στον Δήμο με έγγραφο των υπηρεσιών της διεύθυνσης υγείας, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για υπερβάλλοντα ζήλο των υπηρεσιών και για ευκαιριακό φαινόμενο που θα περιοριστεί.

Όταν έφτασε νέο εξαιρετικά επείγον έγγραφο των υπηρεσιών στις 10.05.2019, που δείχνει ότι το φαινόμενο συνεχίζεται και επιδεινώνεται και οι δείκτες πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικές τάσεις και διαπιστώσαμε την απροθυμία των αρχών να λάβουν δράση, αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε το έγγραφο για να προστατέψουμε την υγεία των συμπολιτών μας.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, με το γνωστό ύφος της μας κατηγόρησε για κινδυνολογία, χωρίς να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για ποιον λόγο αρνείται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των υπηρεσιών και δεν κλείνει η βρύση του Αρμενοχωρίου. Άλλωστε η ειρωνεία φαίνεται ότι δεν έχει όριο, όταν δίνεται ως δικαιολογία η τοποθέτηση προειδοποιητικής ταμπέλας – αναρωτιόμαστε αν κάποιος δεν διαβάσει την ταμπέλα και έρθει σε επαφή με ένα νερό με τοξικές ιδιότητες, η απερχόμενη δημοτική αρχή θα κοιμάται ήσυχη λέγοντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατέψει τους πολίτες;

Όσο για την δικαιολογία ότι το κλείσιμο της πηγής θα επιβαρύνει περισσότερο τον υδροφόρο ορίζοντα, μήπως θέλουν να μας πουν τι άλλο γνωρίζουν για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και ενδεχομένως μας το κρύβουν έως τώρα επιμελώς;

Εμείς έχουμε στην διάθεση μας και άλλο έγγραφο που αποδεικνύει σοβαρότατη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και σε άλλη τοποθεσία, ανεξάρτητη από την πηγή Αρμενοχωρίου, και θέλουμε για άλλη μια φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σοβαρότατο ζήτημα που φαίνεται θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε την προσήλωσή μας στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των δημοτών για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ποιότητα του νερού. Άλλωστε αυτό επιβάλλεται και από πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης θέλουμε να επαναλάβουμε το κάλεσμα μας για την διενέργεια ενός ανοιχτού διαλόγου, χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές, για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την διαχείριση προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού και την Δημόσια Υγεία.

 

ΔΗΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ