Απίστευτος Γολγοθάς δόσεων ύψους 14 δισ. για χιλιάδες νοικοκυριά

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019 για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

 

ε τούνελ φόρων, εισφορών και χρεών παραμένουν εγκλωβισμένοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμέσως μετά τις εκλογές θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν Γολγοθά δόσεων. Εως και επτά δόσεις θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα για τους φόρους, τις εισφορές και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Δόσεις για τα παλιά χρέη στην Εφορία ή και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις που έχουν για την οφειλές στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, το στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε ο λογαριασμός χάνεται στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει τα νοικοκυριά θα ζουν με το άγχος της δόσης ή των δόσεων αλλά και την απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την «πολύτιμη» ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία ή τα Ταμεία. Πολλοί είναι πιθανόν να μην τα καταφέρουν και να μην αντέξουν το βάρος των μηνιαίων δόσεων βλέποντας πάνω από το 50% του εισοδήματός τους να καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019 για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

Οι πρώτοι που θα μπουν στον χορό των δόσεων είναι οι οφειλέτες της Εφορίας που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με την υποβολή της αίτησης έχουν προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση της ρύθμισης, ενώ από τον Ιούλιο θα έρθουν να προστεθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Τι αφορούν οι δόσεις

Ενα γαϊτανάκι δόσεων που αφορά:

1 Δόση ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία: Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους από 18 σε έως 120 μηνιαίες δόσεις. Οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ κερδίζουν αυτόματα τις 120 δόσεις ενώ για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα που είχαν το 2017. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει κανονικά στις 28 Ιουνίου, αλλά ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν παράταση λόγω της προεκλογικής περιόδου.

2Δόση φόρου εισοδήματος: Ενας στους τέσσερις φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη τη φορολογική δήλωση έλαβαν την κρυάδα του εκκαθαριστικού. Πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 με τον μέσο φόρο να κινείται προς το παρόν στα 600 ευρώ. Η προεκλογική περίοδος αναμένεται να οδηγήσει σε παράταση και της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο η παράταση δεν θα ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ.

3 Δόση ρύθμισης οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών έως και 120 δόσεις. Η προθεσμία για τη ρύθμιση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

4Δόση ΕΝΦΙΑ 2019: Τον Αύγουστο περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το ραβασάκι θα είναι και φέτος βαρύ για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

5Δόση πάγιας ρύθμισης: Οσοι ενταχθούν σε μια ή και στις δυο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για να μην τη χάσουν και αναβιώσουν οι προσαυξήσεις και τα αναγκαστικά μέτρα θα πρέπει να τις τηρούν ευλαβικά. Να είναι δηλαδή συνεπείς στην υποβολή των δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων. Οσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για να μη χάσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν μια ακόμη δόση το μήνα.

6Ασφαλιστικές εισφορές: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες παράλληλα με την πληρωμή των φόρων και των δόσεων των ρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κάθε μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές.

7Δόση για αναδρομικά ασφαλιστικών εισφορών. Πολλοί επαγγελματίες πληρώνουν και αναδρομικά για τα έτη 2017 -2018.

tanea.gr