Συνδυασμός “Τελευταία Ευκαιρία”: Ο Δήμος Καστοριάς και η Λίμνη

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Δυτικής Μακεδονίας με έδρα στο Μαυροχώρι και αποδίδοντας τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν για το σκοπό αυτό, ο συνδυασμός μας θα σταθεί αρωγός στην κάλυψη όλων των αναγκών του νεοσύστατου Φορέα προκειμένου αυτός, στελεχωμένος πλήρως και άρτια εξοπλισμένος να αφοσιωθεί στο κρίσιμο για την περιοχή μας έργο του.
Όταν μιλάμε για φυσικό περιβάλλον στην Καστοριά οφείλουμε να ξεκινούμε τη συζήτηση από τη λίμνη η οποία είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα που περιλαμβάνει όλη τη λεκάνη απορροής της. Τα μηνύματα που το ίδιο οικοσύστημα δίνει τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή βιοχειρισμών και αξιοποίησης του ελέγχου της στάθμης της λίμνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ότι αφορά τις δυνατότητες του συστήματος για τη βελτίωση της ποιότητας των νερών. Αυτό δημιουργεί μια ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση σε κάθε εμπλεκόμενο να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα της λίμνης, να την ενισχύσει με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση μιας σταθερής ισορροπίας η οποία θα επιτρέπει και τις απόλυτα αναγκαίες για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη ήπιες παρεμβάσεις.
Τα προβλήματα της λίμνης είναι γνωστά με μεγαλύτερο όλων την εμφάνιση επεισοδίων υπερανάπτυξης του φυτοπλαγκτού, που οφείλεται στην περίσσεια φωσφόρου και αζώτου. Το σύνολο των αγροτικών δραστηριοτήτων στη λεκάνη απορροής θα πρέπει να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση του περιορισμού αυτής της επιβάρυνσης. Στην ομολογουμένως δύσκολη αυτή προσπάθεια των αγροτών ο ΦΔΠΠ Δυτικής Μακεδονίας και η τοπική αυτοδιοίκηση συντονίζουν και υποστηρίζουν τους αγρότες μας μέσα από μια σειρά δράσεων ενημέρωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε νέες αγορές προσανατολισμένες στην πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Το πρόγραμμά μας προβλέπει πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στον Φορέα Διαχείρισης για πιστοποίηση προϊόντων, για εκπόνηση μελετών και την επιστημονική επίβλεψη της εφαρμογής τους.
Η σύσταση και λειτουργία του ΦΔΠΠ Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος στην πλήρη στελέχωσή του θα απασχολεί 20 εξειδικευμένους επιστήμονες παρέχει τις εγγυήσεις ολοκληρωμένης και επιστημονικά άρτιας αντιμετώπισης των θεμάτων της λίμνης. Είναι ώρα να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης του κρίσιμου εγχειρήματος εξυγίανσης της λίμνης οι ειδικοί, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν πρακτικές κατά τις οποίες αναρμόδιες φωνές πρότειναν ανέφικτες λύσεις. Ο Δήμος Καστοριάς σε αυτό το νέο πλαίσιο έχει έναν ξεκάθαρο ρόλο ο οποίος καθορίζεται από το σύνολο των οδηγιών που παρέχει ο Φορέας.